Neprātīgā saprāta balss -
Aprīlis 10., 2021
20:31
[User Picture]

[Link]

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Noskatījos kārtējo vēsturisko seriālu. Seriāls vācu, bet ražots priekš Netflix. ''Barbaren'', par Romas impērijas un ģermāņu cilšu attiecībām, kas rezultējās ar slaveno Teitoburgas meža kauju un trīs Romas leģionu iznīcināšanu.
Seriālam ir vairākas pozitīvas lietas: Pirmkārt tas ir gana īss. Tikai viena sezona ar sešām sērijām. Var mierīgi noskatīties dažu vakaru laikā.
Otrkārt, seriāls ir gana vēsturiski korekts. Salīdzinot ar iepriekš redzēto ''Knightfall'' pat teju pilnīgi autentisks. Redzam gan to, kā izpaudās slavenais ''Pax Romana'', gan impērijas paņēmienus kā pakļaut un padarīt par faktiskiem vasaļiem pierobežas ciltis. Ģermāņu ciltis varbūt ir attēlotas drusku stereotipiski mežonīgas, kas metas kaujā puskaili un noziedušies ar krāsu.
Treškārt seriāla lielākā vērtība ir tā, ka romieši beidzot runā latīniski. Protams, latīņu valoda mūsdienu aktieru mutē izklausās kokaina un stīva, galīgi ne pēc ikdienas sarunvalodas, bet pats ar sevi tas jau milzīgs progress. Ģermāņi savukārt runā literārā vācu valodā, kas protams galīgi neatbilst tam, kāda runāja ģermāņu ciltis 1.gs. sākumā, bet tas vienalga ir labāk nekā mūžīgā angļu valoda.
Tākā tas ir vācu seriāls, tad ir jūtama piegājiena atšķirība no Holivudas. Ir mazāk patosa, bet tomēr jūtams, ka šī ir praktiski vienīgā militārā uzvara ar ko mūsdienu Vācija joprojām lepojas.
Treileris šeit: https://www.youtube.com/watch?v=-cA7kwBSUaU

Tā kā ''barbaru'' un romiešu attiecību vēsture man ir tuva jau kopš bakalaura darba rakstīšanas laikiem, tad drusku atļaušos pareflektēt. Lielākā daļa vēsturnieku ir vienisprātis, ka Teitoburgas meža kauja ir uzskatāma par lielāko militāro sakāvi Romas impērijas vēsturē, kurai bija tālejošas stratēģiskas sekas. Trīs leģionus (ap 20 tk. vīru ieskaitot palīgvienības) vienā kaujā impērija nekad vairs pēc tam nav zaudējusi. Ģermāņu vadonis Gajs Jūlijs Armīnijs (jeb kā Vācijā viņu sauc - Hermans) bija Romā uzaudzis ģermāņu vadoņa dēls, impērijas pilsonis un kavalērijas virsnieks. Izvēloties pāriet savu ciltsbrāļu pusē viņš, iespējams, no impērijas pozīcijām ir uzskatāms par lielāko nodevēju tās vēsturē.
5-6 gadus pēc kaujas romieši Jūlija Cēzara Germānika vadībā īstenoja plašu atriebības kampaņu ģermānijā, guva vairākas militāras uzvaras pār Armīnija spēkiem, sagrāva tā izveidoto ģermāņu cilšu koalīciju, atguva divus (no trim) zaudētajiem leģiona ērgļiem un piespieda ģermāņu atkāpties viņpus Elbas. Cita starpā tika apmeklēta arī Teitoburgas meža kaujas vieta un apglabāti tur joprojām balojošie leģionāru kauli. Tomēr, Romas impērija izlēma nemēģināt vēlreiz nostiprināties Reinas austrumu krastā un atkāpās uz Reinas rietumu krastu, kur arī robeža saglabājās nākamos četrus gadsimtus. Līdz ar to, impērijas virzība dziļāk Ģermānijā bija apturēta.
Diezgan ticams gan ir arī ekonomiskais aprēķins. Romieši izrēķināja, ka tālāka impērijas izplešanās tajā virzienā ekonomiski neatmaksājas. Zeme pārāk mežonīga un vāji apstrādāta, pārtikas produkcija niecīga, izrakteņi neapzināti, klimats skarbs. Tuvie austrumi un Āfrika impērijai bija ekonomiski daudz svarīgāki.

Tags:

(Iespļauj dvēselē)

Powered by Sviesta Ciba