Neprātīgā saprāta balss -
Marts 4., 2021
08:26
[User Picture]

[Link]

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

(63Iespļāva | Iespļauj dvēselē)

Comments
 
From:[info]windrider
Date:6. Marts 2021 - 23:05
(Link)
Pirms gadiem 20 es tev būtu pilnība piekritis. Tomēr, šodien lielākais apdraudējums latviešu valodai un kultūrai nāk no pretējās puses. Latviešu valoda jaunatnes vidū zaudē prestižu, valodā iesakņojas no angļu valodas pārņemta teikumu uzbūve un izteicieni. Ļoti daudziem ērtāk ir izteikties angliski nekā latviski. Turklāt tas viss tiek pārņemts ar sajūsmu un pilnīgi nekritiski no paaudzes, kur vairs tikai retais māk krieviski. Arī demogrāfiskās tendences ir tādas, ka latvieši vienā brīdī izbeigsies paši no sevis. Dekolonizācija nepareizinās latviešu skaitu x3. Nebūs vairs neviena kam ''laimē diet''.
Tāpēc drusku kaitina visi tie, kas jau 30 gadus nemitīgi dzen uz riņķi plati ''krievi nāk'', kamēr reālas problēmas ir pielavījušās no pretējās puses. Par tām, ārpus filologu un literātu burbuļiem, neviens skaļi nerunā. Tas reāli apdraud latvietību, jo jaunatne un latviešu valoda ir galvenie Latvijas valsts nākotnes garanti.
From:[info]krishjaanis2
Date:7. Marts 2021 - 00:44
(Link)
Protams, ka draudi latvietībai ir no otras puses. Taču kā tas izslēdz vēsturiskos (ne tika 100, bet arī 300, 500, varbūt pat 1000 un visu 1500 gadu ilgos) draudus no mums tuvākās puses? Vienā gadījumā draudi ir tīri mentāli, garīgi, otrā - visnotaļ fiziski. Abos gadījumos risinājumi ir loģistiski sarežģīti, bet ir dīvaini izlikties, ka "krievi nāk" nav aktuāli, kamēr Pleskava un Kaļiņingrada nezkāpec ir bruņotas līdz zobiem un krievu mediji, hakeri, spiegi utt nodarbojas ar 24/7 infokaru pret tavu valsti.

Draudi demogrāfijai ir pārspīlēti (kā to Ritvars Eglājs savā blogā labi rāda) - kamēr ģimenē dzimst vismaz viens bērns, tikmēr tauta turpinās, tās vienkārši ir nedaudz mazāk un pensiju sistēma attiecīgi jāpārstrukturē, nekas daudz.
Powered by Sviesta Ciba