Sickbay of my imagination - Atradinoties no gūgles pupa [entries|archive|friends|userinfo]
Entitious

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Atradinoties no gūgles pupa [Dec. 22nd, 2020|01:26 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|, ]

Savā laikā, kad inboksis piedāvāja 10mb spamkasti, uzradās kautkāds invait-onlī īmeilu pasākums, kas piedāvāja 100MB un tad turpināja augt katru dienu. Viņiem pat bija mājaslapā skrollojošs cipars, kuru varēji posīt, priecājoties par savu bezizmēra kasti. Viņi pat 10MB pielikumus atbalstīja. Varēji smīkņāt par to, kā inboksieši un jahū/jandeksisti nespēja tavas 5MB bildes pretī ņemt.

Gandrīz 20 gadus vēlāk gūglei nobruka serveri. Uz pusotru stundu. Cilvēki mājās nevarēja gaismu ieslēgt, jo devaisi nevarēja piezvanīt uz mazeršipu. Pus internetam DNS nedarbojas, jo tas oh-too-easy-to-remember 8.8.8.8 ir daunī. Meils, telefōni, meklēšana, video, bildes, blogi, durvju slēdzenes, novērošanas drōnes un daudz, daudz kas cits.

Pāris gadus atpakaļ man jau uznāca zajobs par šitiem lielajiem. Pārslēdzos uz mozillu + duckduckgo, visādi fenceri, džeileri un blokeri salikti, lai kautkāds sūdains blodziņš neraportē uz 103 dažādiem servisiem par to, kā tieši es lasu to viņu parōdiju par kontentu. Ak, tu detektē manu adblokeri? Nah man tavs kontents nav vajadzīgs, uztaisīšu pats savu ar blekdžeku un striperēm.

Nākamais solis veinošanā ir savu 3 īmeilakkauntu atsaisti no visādiem uzņēmumiem. Atcerējos, ka pirms pāris gadiem pa pjaņi nopirku domēnu 'uzvards'.eu uz 10 gadiem pa 10 naudiņām. Kautkāda akcija bija, paslīdēju. Hostings arī jaut tiek maksāts pāris gadus un praktiski neizmantots. Kas tad tur par problēmu, uzlikt postfix, dovecot, spamasassin un aiziet. Pilnu darba dienu vēlāk postfix + dovecot izskatās, ka strādā. Ar vienu domēnu, bet virtuālajām kastēm un atsevišķu pieeju. Tagad jāsāk posīt uz spamu un DKIM.

Diemžēl, enduziastu projekts sēž uz gūgles, bet darbs uz office365. Dīvaina izvēle darbam. Jo ~20k lietotāju licenses... Aber varbūt tas kautkāds akadēmiskais bandls ar visām OS un ofisiem un tīmiem un surfacēm un hz ko vēl.
linkiestādi koku

Comments:
From:[info]divas_zosis
Date:December 22nd, 2020 - 09:27 pm
(Link)
Vai cits interneta meklētājs nekā google nebūs arī sliktāks (par cik nepopulārāks)? Ir vērts pāriet?

Un otrs, es būtu gatavs arī maksāt nelielu summu, - e-pasta alternatīva gmail?

Ja ir kāda saite, kur palasīt par alternatīvām "googles pupam", welcome, lūdzu.
[User Picture]
From:[info]unknown_entity
Date:December 28th, 2020 - 10:07 am
(Link)
duckduckgo (DDG) sāka kā agregātōrs, kas kasīja infu no gūgles, binga un daudziem citiem, darbojoties kā proxy starp tevi un gūgli, lai pasargātu tevi no gūgles tieksmes profilēt lietotājus. Vēlāk ieviesa savus rāpuļus, kas vāc infu.

Popularitāte ir maz saistīta ar meklētāja efektivitāti. Gūgle sākumā arī bija nepopulārs meklētājs, jo neviens par to nezināja, bet ļoti efektīvs, ar ko arī kļuva populārs. Bet pēdējā laikā (5 gadu?) daudz reklāmas, rezultāti tiek piemeklēti tavam profilam (pārlūka cūkijiem) un neatbilstoši pieprasījumiem. Manis meklēts "abcd" pieprasījums atgriezīs pavisam citus rezultātus, kā tev. DDG tā nebūs.

Sēžot pāris gadus uz DDG, neesmu pamanījis, ka kautko nevarētu atrast. Tas, ko neatrod DDG, neparādās arī gūglē, tā kā efektivitāte ir līdzvērtīga. Atšķirība tanī, ka man nebūs pakešu un tampōnu reklāmas specializētajās mājaslapās pēc tam, kad kundzīte būs meklējusi kautko par menstruālo ciklu gūglē.

Par epastiem - ir daudz epasta pakalpojumu sniedzēju - ProtonMail, Mailbox, Tutanota laikam ir populārākie, bet par tiem ir jāmaksā pāris dālderi mēnesī (1-5 USD parasti). Jautājums ir par vajadzībām - cik daudz un lieli epasti, šifrēšana, webmail pieeja, etc. Meklētājā "paid email service" rāda daudz ko.

Par visu pārējo ar gūgli saistīto var meklēt pēc "getting rid of google". Liela daļa spiež uz to, ka jāpāriet uz Apple produktiem, bet tas ir no viena grāvja otrā. Trešā galējība (uz ko es pats eju) ir uzturēt savus servisus, bet tur vajag zināšanas, iemaņas un daudz brīvā laika.

Principā, vienīgais, kam nav alternatīvas, ir youtube, jo cilvēki nevēlas lietot vimeo. Viss pārējais ir aizvietojams. Kaut vai ar bezgūgles androīdu.
From:[info]divas_zosis
Date:January 7th, 2021 - 12:29 pm
(Link)
Paldies.