19 December 2014 @ 01:26 pm
literatūra un profesionalitāte  


Pabeidzu 800+ lpp. The Luminaries . Motivācija, godīgi sakot, bija apskatīties par ko mūsdienās piešķir bukeru. Nenoliegšu, ka bija diezgan izklaidējoši un visādi citādi šķita, ka labi uzrakstīts. Tomēr vienalga palika dīvaina sajūta, jo īsti nesapratu, vai man beigu beigās patīk vai nepatīk šis darbs? Iemesls, iespējams, paradoksālā kārtā, ir pārlieku liela profesionalitāte. Turklāt, cik noprotams, rakstniece ir dabūjusi kaut kādu mag. grādu rakstniecībā. Šāda it kā progesionalitāte līdz šim man ir likusi izvairīties no visādiem amerikāņu rakstniekiem, kas strādā ar visnotaļ vienveidīgām formulām, ko viņiem ir iemācījuši radošās raksniecības klasēs. No otras puses, prtoams, ir reti gadījumi, kad t.s., dabas bērni var konsekventā līmenī uzrakstīt visu darbu (varbūt tas pat ir latvju literatūras negals, kad profesionalitāte ir salīdzinoši rets gadījums. Viss tiek atstāts pašu autoru ziņā.).
 
 
( Post a new comment )
thel[info]thel on December 19th, 2014 - 04:30 pm
+ ar profesionalitāti šeit es domāju labu amatniecību bez je ne sais quoi klātbūtnes. Neredzu iemeslu, kāpēc lasītājs nevarētu būt salīdzinoši ok izklaidēts arī 800.lpp. garumā. Piem., tas pats Rozes vārds ir paliels klucis, taču izklaidē gana labi.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Avtonoms[info]junona on December 19th, 2014 - 05:20 pm
Nu kāpēc uzreiz haikas? Es par to, ka gara grāmata ir liels ļaunums. Grāmatai, protams, ir jābūt tieši tik garai, cik jābūt. Man šķiet, ka 800 lpp. grāmatas eksistenci attaisnot ir diezgan grūti. Rozes vārds man arī liekas par garu. Man 400 lpp ir turpat vai maksimums. Ja ir garāka, tad ir jābūt īpašiem iemesliem, lai es to lasītu. Optimāli - 200 līdz 300 lpp. Zemāk par 200 var jau būt par īsu.
Ceru, ka saproti, ka es to ne pārāk nopietni.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
thel[info]thel on December 19th, 2014 - 05:34 pm
Godīgi sakot, piekrītu par apjomu. Man ir līdzīgi priekšstati. To pašu var attiecināt uz filmām - 2-2.5h ir optimāli.
(Reply) (Parent) (Link)