Journal    Friends    Archive    User Info    memories
 

Zhurnaala tituls here - Esmu pievienojies skrejo-māniem!

15. Apr 2008 21:29 Esmu pievienojies skrejo-māniem!

Jap, tieši tā, izlēmu, ka nav ko pūt savā nodabā, līdz nāve mani paņem, vajag izmēģināt spēkus ikgadējā Rīgas maratonā. Maratona distanci gan skriet netaisos, pusmaratona arī ne, taču minimaratona distance ar saviem 5,36 km varētu būt spēkam pat man. Protams, ne bez treniņa.. Iedvesmas pilns piereģistrējos Adidas skrējēju mājas lapā, kura, jāteic, ļoti labi un prefesionāli izveidota, varētu ņemt to par piemēru, kādai jāizskatās ideālai mājas lapai - nekas nekarās, nav nekā lieka, viss skaidri saprotams, viegli izdarāms, pārskatāms utt. Bet ne par to runa.. Tātad šajā lapā atbildēju uz dažiem jautājumiem un rezultātā ieguvu savu novērtējumu - izrādās, esmu skrējēja tips ar nosaukumu `Iegūt formu` un man pienākas otrā treniņu programma, saskaņā ar kuru šodien būtu jābūt manam pirmajam skriešanas treniņam.

Mans pirmais treniņš
Tā nu, atnācis mājās no ierastā treniņa trenažieru zālē (kur, starp citu, šodien arī bija kāju diena, kurā, piemēram, pietupos ar 130 kg un slīpajā solā spiedu 220 kg..), nolēmu veikt skriešanas treniņu stadionā, kas atrodas blakus mājai, jo tādā gadījumā es varētu kontrolēt noskrieto attālumu. Izraku no putekļiem kaut kādas senseno laiku kedas.. Izskats jau tām krimināls, gandrīz sadalījušās pa sastāvdaļām, bet ko padarīsi - tie man ir vienīgie skrienamie apavi :D Uzvilku atpakaļ mugurā no iepriekšējā treniņa piesvīdušās bikses un maiku un devos skriet.

Pienācis pie stadiona, konstatēju, ka tas ir diezgan mazs un diez vai tur varētu būt 400 metru apkārtmērs kā normāliem stadioniem. Nezinu, varbūt ir 250 metri, varbūt vēl kā citādi. Uzsākot skriet, konstatēju, ka patiešām esmu krietni vien ierūsējis un kājas nekustas tik labi, kā es to būtu vēlējies. Pirmais aplis bija pagrūts, bet tālāk viss jau kaut kā aizgāja.

Pirmais treniņš man norisinājās mainīgos laika apstākļos - ja, uzsākot skriešanu, stadiona apkārtne čumēja un mudžēja no tautas (dažādu izmēru, vecumu, interešu, dzimumu vīri veica dažādas darbības), tad jau ap 6. - 7. apli sāka smidzināt un dažus apļus pēc tam jau normāli nolija.

Elpošana
Protams, biju rēķinājies, ka būs lielas problēmas ar elpošanu, kā jau iesācējiem tās mēdz būt. Nav jau tā, ka vispār nebūtu skrējis iepriekš, trenažieru zālē arī šad tad izmantoju skriešanas trenažieri, taču pieskaitu tomēr sevi pie skriešanas iesācējiem. Līdz šim biju domājis, ka labāk ir censties elpot pēc iespējas lēnāk, cik nu lēni vien var, tādēļ centos veikt katru ieelpu uz četriem soļiem (un izelpu tāpat). Taču man kaut kā nesanāca un jau 1. apļa beigās pārgāju uz ieelpošanu un izelpošanu triju soļu garumā. Šis ritms man daudz vairāk gāja pie sirds un tāds tas arī noturējās visu distanci, pat īpaši nepiedomājot pie tā. Vairāk bija jāpiedomā pie tā, lai ieelpa notiktu caur degunu, nevis caur muti kā izelpa, jo ar to man vienmēr bijušas problēmas, bet beigās arī tā lieta aizgāja. Pēc treniņa izlasīju, ka profesionāli sportisti ieelpas un izelpas veicot uz diviem soļiem..

Nobeigums
Praktiski biju vienīgais skrējējs stadionā, ja neskaita tās divas tantas, kas man piebiedrojās 10. aplī - viena uz vienu, bet otra uz diviem apļiem. Kopā noskrēju 16 apļus, kas varētu būt kādi 4 km, ja patiešām aplis ir 250 metru garš. Līdz ar to esmu noskrējis savā mūžā lielāko attālumu vienā piegājienā, līdz šim biju tikai skrējis pāris reizes 3 km.. Kopumā skrējiens bija ļoti viegls (jo manā treniņprogrammā tā bija teikts - `viegls skrējiens 30-35 minūtes`), lai gan pēc tā beigām ļoti labi jutu, ka ir darīts kaut kas tāds, kas agrāk nav ticis darīts.. Varēja pilnīgi just, ka uzreiz pēc skriešanas apstāties nebūtu prātīgi, tāpēc nogāju raitā solī vēl arī 17. apli, pēc kura veicu dažādus stiepšanās un tml. vingrinājumus un devos mājup možu garu :)

P.S. Tas Rīgas maratona notiek 18. maijā, reģistrēties vēlams līdz 1. maijam un tur var reģistrēties arī komandās (vismaz trīs cilvēki komandā, komandu vērtē pēc trīs labāko dalībnieku rezultātiem). Tā kā manā komandā `Akmens suņi` pietrūkst vēl vismaz 2 cilvēku, tad varbūt kāds vēl vēlas pieteikties (konkrēts mājiens tiek izdarīts lielā skrējēja Sanda virzienā, bet tiks izskatītas arī pārējās kandidatūras ;)).

P.S. Tagad noskaidrots, ka aplis ir veselus 300 m garš.. Tā kā noskrēju veselus 4.8 km.. 8)

2 raksta - ir domaPrevious Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Comments:

No:[info]minikin
Datums:15. Aprīlis 2008 - 22:34
(Link)
Jā, es arī tieši gribēju pamāt Sanda virzienā... tas izklausās pēc viņa lauciņa ;D

P.S. Izrakt no putekļiem Tu mūsu pieliekamajā neko nevarēji... nav tur tādu putekļu... regulāri iztīru tur... (par izrunāšanos būs sankcijas :) )
No:[info]salviz
Datums:16. Aprīlis 2008 - 00:24
(Link)
Ta tik jāsāk trenēties ;)