future lv
Ja tā paskatās, tad viens no nākotnes perspektīvajiem virzieniem Latvijā ir lauksaimniecība.
Pārtika visā pasaulē kļūs tikai dārgāka, vienīgais jautājums ir atrast kultūras, kuru audzēšanā LV būtu nax salīdzinošās priekšrocības pret pārējām valstīm + būtu ļoti izturīgas pret dabas svārstībām (īss, bet efektīgs karstums; plūdiespēja, aukstuma viļņi).
+
ļoti ievērojami kapitālieguldījumi zemes resursiem un naudas plūsmām + cīņa pret aborigēnu pofigismu, slinkumu vai pat naidīgumu.
Pārtika visā pasaulē kļūs tikai dārgāka, vienīgais jautājums ir atrast kultūras, kuru audzēšanā LV būtu nax salīdzinošās priekšrocības pret pārējām valstīm + būtu ļoti izturīgas pret dabas svārstībām (īss, bet efektīgs karstums; plūdiespēja, aukstuma viļņi).
+
ļoti ievērojami kapitālieguldījumi zemes resursiem un naudas plūsmām + cīņa pret aborigēnu pofigismu, slinkumu vai pat naidīgumu.
iesaku paguglēt uz tādu lietu kā "permaculture" ;)
Ļoti efektīvi var darboties, ja platības ir +- blakus.
Ja tev ir pleķīši pa 10ha, bet viņi no bāzes vietas ir izmētti ik pa 10 km, tad arī tas viss dramatiski krītas.
Alternatīva ir pārstrāde, kas ir otrajā ķēdes posmā,
labums it kā tāds, ka mazāk esi atkarīgs no dabas + vari iepirkt no lielāka attāluma, taču ražotāji var mēģināt apvienoties un diktēt cenas.
Ja es pareizi sapratu, tad permaculture nedaudz velk uz eko produkciju.
Tā, protams, nav slikta lieta, taču ir diezgan luxus preces. Savukārt ar tām ir problēma, ka patērētājs UK ir ļoti izvēlīgs. Piem Londona - veikalā dabiskie burkāni ap 2ls/kg, LV ap 0,40 Ls. Bet kā saka to pircēji, vietēji ļoti nelabprāt pirktu ieviestos, jo viņiem ir svarīgi atbalstīt vietējos (homegrown).
Protams, ar tradiocionālo pārtiku šis atkrīt, jo tas patērētājs galvenokārt skatās uz price/perfomance, taču tur tev jākonkurē ar industrijas gigantiem.