печально быть антисоциальным - vitgenšteinam bija taisnība - programmēšana ir grūta

Jan. 25th, 2004

06:37 pm - vitgenšteinam bija taisnība - programmēšana ir grūta

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Our society has lowered its aims so far that it is happy with "increases in scores" without daring to inquire whether any important threshold has been crossed. Being able to read a warning on a pill bottle or write about a summer vacation is not literacy and our society should not treat it so.
--Alan Key, The early history of Smalltalk (skanēts -> pdf, skanēts -> html)


Pēc dažiem gadiem, ja Allāhs būs lēmis, nelielas programmēšanas iemaņas būs tikpat nepieciešamas, kā rakstīšanas un lasīšanas iemaņas pagājušajā gadsimtā.



Un tā nebūs überabstraktu un sarežģītu sistēmu viedošana. Visbiežāk izmantotais programmēšanas rīks, jau tagad ir MsExcel'is. Ailītes, funkcijas, rindiņas, stabiņi.

No senlaiku programmēšanas valodām populārākā ir Ms Visual Basic. Čiki, briki - uzzīmējam lodziņu, saliekam podziņas, pieslēdzamies pie bāzītes, sakārtojam, pierēķinam - gatavs.

Lielākā daļa dinamisko weblapu griežās uz PHP bāzes. Paņemam templeitiņu, ar Dreamweaver vai Frontpage uztaisam HTML'u. Pieslēdzamies bāzītei, iemetam cipariņus un vārdiņus. Iekopējam skriptiņu, ko kāds cits uzrakstījis - gatavs.

Cilvēkam, kas jau apguvis lasīšanu un rakstīšanu, veikt augstākminēto programmēšanu ir tikpat grūti, kā man veikt iepirkšanos vai aizrakstīt vēstuli vecākiem uz laukiem.

Profesionāliem un talantīgiem programmētājiem būtu jāredz šī vīzija un jāveido produkti citam alfabētisma līmenim. Nevar gaidīt un cerēt, ka miljoniem cilvēku varēs abstrahēties, apgūt nereālas zīmju sistēmas un savaldīt simulēto determinismu.

Emacs LISPs vai VBA man liekas nedraudzīgi rīki. Vajag kautko vēl vienkāršāku par esošo. Un izveidot kautko labu un vienkārši lietojamu nav viegli. Smalltalk veidotāji par to domāja pirms gadiem trīsdesmit pieciem, veidojot programmēšanas vidi bērniem.

(3 comments | Leave a comment)

Comments:

[User Picture]
From:[info]krum
Date:January 26th, 2004 - 09:12 am
(Link)
tev ir piedereejis polju programmeejamais kalkulators ar apgriezto polju logjiku?
(Reply to this) (Thread)
[User Picture]
From:[info]smejmoon
Date:January 26th, 2004 - 05:16 pm

Re:

(Link)
Esmu redzējis :D
(Reply to this) (Parent) (Thread)
From:[info]basilia
Date:January 26th, 2004 - 07:32 pm

Re:

(Link)
nja..
(Reply to this) (Parent)