Wed, Jun. 1st, 2005, 12:43 pm

Njā...cik daudz drūmas patiesības.



Par mērkaķiem

Prologs

Reiz senos laikos trīs vienādi sarkanspalvaini mērkaķi plantācijas malā atrada miltu maisu. Protams, viņi to tūdaļ saplēsa; ziņkārīgie lopiņi meklēja lietotāja rokasgrāmatu. Milti noklāja pērtiķus, viņi kļuva balti. Divi no pērtiķiem sāka viens otra priekšā plātīties un strīdēties, kurš baltāks. Protams, ka sakāvās, vārtījās pa zemi un nevainīgām mēslu kaudzēm, līdz noķēpājās melni. Pa to laiku trešais mērkaķis uzramsās kokā un ar interesi vēroja situācijas attīstību. Kad abi nu jau melnie mērkaķi bija galīgi paguruši, viņi pacēla acis pret debesīm, meklēdami padoma. Un augstumos viņi ieraudzīja sniegbalto mērkaķi, kas uzrunāja viņus skaļi un visai iespaidīgi:"Ak, jūs netīrie melnie mērkaķi, kas nīstat viens otru! Jūs nekad vairs nespēsiet nomazgāties, nekad nespēsiet atdalīt miltus no sūdiem! Tas tādēļ, ka gribējāt izskatīties tāpat, kā visi, bet es esmu unikāls! Kopš šī brīža jūs man vāksiet banānus plantācijā, bet es valdīšu pār jums no augstumiem, un turēšos pa gabalu no jūsu smirdošajiem kažokiem!"

Tā tas sākās. Tagad apskatīsim mērkaķu grupu uzvedību.

Melns mērkaķis izturas kā melns mērkaķis, jo zina, ka ir melns mērkaķis. Ja melnais mērkaķis nezina, ka viņš ir melns, viņš vienalga uzvedas kā melns mērkaķis un par baltu nekad nepaliks.

Melnajam mērkaķim patīk teikt "Nē". Baltajam mērkaķim patīk dzirdēt "Jā".

Kad baltais mērkaķis lasa rīta avīzi un melnais mērkaķis ieskrien istabā, bļaudams :"Ser, ser, milzīga problēma! Ugunsgrēks, visa māja deg!", baltais mērkaķis mierīgi atbild :"Vai ugunsdzēsājus izsaucāt?" un turpina lasīt avīzi.

Dažreiz melnie mērkaķi noalgo baltos mērkaķus, lai citi baltie mērkaķi domātu, ka melnie mērkaķi ir baltie.

Melnais mērkaķis nevar palikt viens. Viņam vajag kādu, ko ienīst, citādi viņam ir garlaicīgi. Baltais mērkaķis var palikt viens un priecāties par to, kā melnie mērkaķi viens otru ienīst.

Melnajiem mērkaķiem patīk sūdzēties par citiem melnajiem mērkaķiem, viņi labprāt sūdzas baltajiem mērkaķiem, cik grūti ir vākt banānus, cik ļoti ir vajadzīgi papildus resursi un cik specifiski ir vietējie apstākļi. Baltie mērkaķi uz to atbild :"Jums vairāk jāsadarbojas vietējā līmenī, izmantojot esošos resursus. Banāniem jābūt savāktiem!"

Melnie mērkaķi publiski kož viens otram. Baltie mērkaķi to nekad nedara melno mērkaķu klātbūtnē.

Melnos mērkaķus pastāvīgi jāslavē un jāsaka, cik viņi gudri, un ka nekas bez viņiem nenotiktu. Baltajiem mērkaķiem tas nav jāsaka, viņi to tāpat zin.

Melnā mērkaķa sūtība ir vākt banānus. Baltā mērkaķa sūtība ir panākt, ka banāni ir salasīti.

Lai pasvītrotu savas dziļās zināšanas par banāniem, melnais mērkaķis uzsver, ka viņš atbild tikai par banānu mizu. Par citiem procesa komponentiem, kā palmu mēslošanu vai laistīšanu, atbild citi melnie mērkaķi, un viņi strādā ļoti slikti, un tāpēc banāni nevar nogatavoties, kā pieklājas. Starp melnajiem mērkaķiem ir ļoti daudz Galveno Ekspertu Šauros Jautājumos. Tik dziļas zināšanas un ierobežota atbildība biedē baltos mērkaķus. Viņi pilnīgi pareizi domā, ka melnie mērkaķi grib pazīmēties, nevis vākt banānus. Tā nu baltie mērkaķi saka, ka lieta ir ļoti vienkārša - jāsalasa banāni un jāieliek kastēs. Melnos mērkaķus satriec tik primitīva situācijas izpratne, bet neko īsti iebilst viņi nespēj.

Tiklīdz spējīgs melnais mērkaķis pats pēc savas iniciatīvas un saviem spēkiem no plika lauka izveido izcilu plantāciju, no kādas džungļu pakaļas ierodas baltais mērkaķis. Viņš pārņem vadību, māca melnajiem mērkaķiem, kā jāvāc banāni un drīz vien nolaiž visu dibenā. Par to tiek vainoti melnie mērkaķi, balto mērkaķi paaugstina uz saulaināku koka zaru, un kādu laiku viņš pārstāj maisīties pa kājām. Tad melnie mērkaķi, kas dikti grib palikt balti un dzīvot kokā, sasparojas un no plantācijas izspiež rekordražu. Baltais mērkaķis to stāda priekšā kolēģiem kā savas vadības mākslas spožu paraugu. Melnos mērkaķus aizsūta uz džungļu pakaļu, kur tiem vēlreiz tiek dota iespēja pierādīt sevi.

Ja melnais mērkaķis savāc daudz banānus, viņam uzticēs savākt vēl vairāk. Ja baltais mērkaķis sabojā daudz banānus, viņam uzticēs sabojāt vēl vairāk.

Lielais Melnais Mērkaķis ir vispielaizīgākais mērkaķis, ko baltie mērkaķi sev pielaiž tuvāk par tik, par cik viņi negrib krāmēties ar ikdienas darbiem un ciest pārējo melno mērkaķu sabiedrību. Lielais Melnais Mērkaķis arī dzīvo plantācijā, bet viņam reizēm ļauj sēdēt zem koka.

Melnie mērkaķi dzīvo plantācijā. Viņu galvenais sapnis ir kļūt par baltiem mērkaķiem, beigt lasīt banānus, tikt prom no plantācijas un nerunāt vairs ar citiem melnajiem mērkaķiem. Jo mazāk banānu savāc melnais mērkaķis, jo lepnāks viņš ir :"Skat, kāds es balts!", viņš saka citiem melnajiem mērkaķiem. Daudzi melnie mērkaķi tam tic un arī cenšas savākt mazāk banānu. Kad tāda attieksme izplatās, banānu raža ir apdraudēta. Rodas vajadzība pēc baltā mērkaķa, kas vienīgais var paskaidrot melnajiem mērkaķiem, cik melni viņi patiesībā ir. Melnos mērkaķus uzaicina uz tikšanos, kur pārrunā banānu vākšanas problēmas balto mērkaķu valodā un viņu uzraudzībā. Pēc noteikumiem melnajiem mērkaķiem ir jāpārliecina vienam otru, ka ir svarīgi strādāt komandā un savākt vairāk banānu. Tad melnie mērkaķi muld riņķī vien un ne par ko nespēj vienoties, jo visi grib izlikties par baltajiem. Tad baltais mērkaķis pieceļas un saka :"Sanāksme beigusies, ejiet lasīt banānus!" Pēkšņi viss nostājas savās vietās, melnie mērkaķi atgriežas savā plantācijā, ienīzdami viens otru vēl vairāk, bet baltie mērkaķi sēž kokā un lepojas, ka ir baltie. Baltie mērkaķi pat var sarīkot banānu ēšanas svinības kādā vietā netālu no koka un plantācijas. Koks ir vajadzīgs, lai melnie mērkaķi domātu, cik jauki ir tajā sēdēt. Planācija vajadzīga, lai atgādinātu, no kurienes viņi nākuši un kur atgriezīsies. Banānu ēšana iepotē zemapziņā domu, ka no plantācijas uz koku ir tikai viens ceļš - banānu vākšana komandā.

Jo stingrāk tiek apsargāta plantācija, jo pazemojošāka ir ieejas atļaujas saņemšanas procedūra un jo stigrāki ir sodi melnajiem mērkaķiem par mēģinājumu iznest no plantācijas banānu, jo vieglāk respektablam baltajam mērkaķim ir nospert veselu vilciena sastāvu ar banāniem.

Wed, Jun. 1st, 2005, 05:21 pm
[info]kreiza

Ak, es nabaga mazais melnais meerkakjiitis:(
:)