sickboy - [entries|archive|friends|userinfo]
sickboy

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Mar. 26th, 2023|08:47 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Tā kā es neesmu saticis nevienu kreisā spārna cilvēku, kas man spētu sakarīgi argumentēt, kāpēc sociālisms un globalizācija ir labas lietas, bet nacionālisms ir ļaunums, man nācās pašam kļūt par kreisā spārna pārstāvi un diskutēt pašam ar sevi. Tātad, ja es būtu kreisais, es runātu apmēram šādi:

Kreisais: Nacionālisms ir blēņas, jo mēs pārdzimstam visu laiku kaut kur citur un kļūstam par citu tautu pārstāvjiem. Ieciklēties uz to, ka jābūt lojālam konkrētai tautai, ir otršķirīga prāta konstrukcija, kas turklāt dod augsni kariem un ciešanām.
Labējais: Ok., bet mēs dzīvojam šeit un tagad un, gluži tāpat kā cilvēks, kas ir lojāls savai ģimenei, vismaz savai ģimenei dara labu, tāpat cilvēks, kas ir lojāls savai tautai, dara labu cilvēkiem. Ja kādam atņemtu ģimeni un liktu rūpēties par visiem Latvijas bērniem, viņš, neizjūtot patiesu saikni ar viņiem, galu galā pa īstam nedarītu laimīgu nevienu. Cilvēks pa īstam dara labu tikai tiem, ar ko viņš izjūt īstu saikni. Ja viņš tiešām izjūt saikni ar visiem pasaules cilvēkiem kā pasaules pilsonis, tas ir apsveicami, bet praksē - ja cilvēku mākslīgi sasaista ar daudziem citiem cilvēkiem, ar ko viņam nav īstas saiknes, viņš galu galā nekalpo nevienam. To varēja redzēt Padomju Savienībā, kad bija kolhozi, bet cilvēki centās darīt pēc iespējas mazāk, paļaujoties, ka kāds cits vai valsts izdarīs darbu viņu vietā. Tā bija mākslīga kopība.
Kreisais: Neviens tev neliek kalpot visiem pasaules cilvēkiem, ja tu esi pasaules pilsonis. Tu vari izvēlēties, ar ko draudzēties un ar ko nē. Tu esi brīvs. Tevi neierobežo pagātnes aizspriedumi un tu neierobežo citus cilvēkus (nebūvē sienas, nepieņem lēmumus par ierobežošanas aizliegšanu no konkrētām valstīm utt.). Tu kļūsti par labāku cilvēku.
Labējais: Dzīve rāda, ka cilvēki pa īstam apvienojas, kad viņus kaut kas vieno. Piemēram, kad jāaizsargā sava cilts no kopīga ienaidnieka. Kad tavas valsts hokeja komanda uzvar. Tam nav jābūt ienaidniekam vai kam agresīvam. Es ticu, ka ar laiku cilvēki visdrīzāk nonāks pie dabiska pasaules pilsoņu statusa, bet bīdīt viņus uz to mākslīgi nozīmē pārkāpt viņu brīvo gribu un pašnoteikšanos.

Labi, man pagaidām apnika.
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:March 26th, 2017 - 09:09 pm
(Link)
Šobrīd arī draudi, no kuriem jāizsargājas, ir globāli.