manas 5 sienas
Dzejas dienu iespaidā 
13th-Sep-2004 11:20 am
Tas ir tāds jauns dzejas veids - rakstīt tā, lai citi nesaprot? Nekad neesmu pretendējusi uz to, ka izprotu un saprotu dzeju. Bet pēdējā laikā tādas vārsmas vien ir - salikti kopā skaisti uzrakstīti teikumi, kas, izņemot rakstītāju, nevienam neko nenozīmē. Bet ja jau gribas saglabāt tik lielu anonimitāti, lai citi neatpazīst notikumus un nesajūt izjūtas, varbūt labāk tos dzejoļus krāt kaudzītē mājās uz skapja augšas? Nav jau tā, ka esmu piekritēja vecajam dzejošanas veidam - resp., kur katrs dzejolis ir stāsts, kur ir atskaņas, kur var saprast, kas ar to ir domāts (ne jau tā, ka ar pirkstu iebaksta un saka: "te ir šitā"). Man kaut kā grūti saukt par dzeju parastu tekstu, kurš saskaldīts pa rindām, kur katra rinda pati par sevi kaut ko varbūt arī nozīmē, bet kopumā rada nesakarīgu domu jucekli.

Tas tāds tīri subjektīvs viedoklis.
Comments 
13th-Sep-2004 02:40 pm
Pirmkārt - lai saprastu moderno dzeju, ir jātrennējas. Es, teiksim, absolūti nesaprotu moderno glezniecību. Un man tomēr liekas, ka nevis tādēļ, ka visa modernā māksla būtu stulbs juceklis, bet vienkārši tāpēc, ka netrennēta uztvere. Galu galā - cilvēki nepiedzimst ar spēju uz mākslu. To visu iemācās. Vai neiemācās.
Un man šausmīgi nepatīk nososdoši vispārinājumi.
21st-Sep-2004 10:31 am
Tātad tavā izpratnē māksla drīkst būt elitāra, tikai īpaši dresētiem ļaudīm saprotama?

nu i nafig, tad man tādu nevajag. Palikšu pie savām rīmēm.
5th-Oct-2004 04:32 pm
Maaksla vispaar ir elitaara. Arii taa pavisam 'parastaa'- tu tachu nemaz nezini, ko citi salasa tajaas 'riimees', kas tev patiik. Tas augstaakteiktais par uztveres treneeshanu var buut patiesiiba tiktaal, ka ar treneetu uztveri var vairaak saskatiit ieksh kautkaada darba.
Bet no otras puses, maaksla maaksliniekiem arii nekur neder- kaada jeega ielikt milziigu domu taadaa formaa, ko neviens nav speejiigs uztvert.

P.S. Un es daudz labaak uztvertu vienu otru modernu maakslinieku, ja shie pieraadiitu, ka paarvalda reaalismu.
This page was loaded Jun 20th 2024, 8:51 am GMT.