Sadzīves ainiņas un tamlīdzīgas garlaicības -

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi

Februāris 28., 2008


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
12:48
tomēr baigais slinkums celties un iet pēc tās kafijas...

(3 jau iepūta | iepūt)

Comments:


[User Picture]
From:[info]salty
Date:28. Februāris 2008 - 13:04
(Link)
tomēr pārvarēju slinkumu :D
[User Picture]
From:[info]daria
Date:28. Februāris 2008 - 16:26
(Link)
nu žetons Tev :P
[User Picture]
From:[info]daria
Date:28. Februāris 2008 - 16:32

Starp citu - apsveicu. Un ceru, ka nosauks par Salty :D

(Link)
Rīgas Zooloģiskajā dārzā jaundzimušajam ronēnam vārds tiks dots marta beigās

Publicēta: 15:51 28.02.2008.
Rīga, 28.febr., LETA. Rīgas Zooloģiskajā dārzā mazajam ronēnam, kurš piedzima pagājušās nedēļas nogalē, vārds, visticamāk, tiks dots marta beigās līdz ar roņa Puikas desmit darba gadu jubilejas svinībām, šodien žurnālistiem atzina Rīgas Zooloģiskā dārza atbalsta biedrības priekšsēdētājs Ingmārs Līdaka.

Vīriešu dzimuma mazulis ir pelēkās roņumātes Ezes un roņa Puika trešais mazulis. 2004.gadā dzimusī mazule Apolonija veiksmīgi izauga un tika atlaista jūrā. 2007.gadā pašā februāra spelgonī dzimušais mazulis pirmo mūža rītu nesagaidīja.

Šobrīd jaundzimušais ronēns uzturas Zooloģiskā dārza baseinā kopā ar Ezi, bet roņa tēvs no bērna nošķirts, jo, kā atzina Līdaka, Puika var mazajam ronēnam nodarīt pāri. "Arī brīvā dabā dzīvojošiem roņiem nav novērots, ka būtu ģimenes," sacīja Līdaka.

Šobrīd vēl nevar pateikt cik ilgi mazulis uzturēsies kopā ar mammu, taču tas varētu būt vismaz viens mēnesis, kura laikā ronēns ēdīs mātes pienu, kurā ir 40% līdz 42% tauku saturs, un tikai pēc mēneša varēs mēģināt ronēnu radināt pie zivīm. Roņu mazulis, uzņemot mātes pienu, mēneša laikā var pieņemties svarā par 30 līdz 40 kilogramiem. Patlaban ronēna svars ir aptuveni 10 līdz 15 kilogrami, informēja Rīgas Zooloģiskā dārza atbalsta biedrības priekšsēdētājs.

Jau ziņots, ka mazais ronēns Ezei piedzimis svētdienas, 24.februāra, rīta agrumā.

Līdaka norādīja, ka mazuļa piedzimšana Zooloģiskajā dārzā ir kā signāls tam, ka arī savvaļā - uz Igaunijas piekrastes salām - sāk dzimt pelēko roņu mazuļi un tuvu laiks, kad arī Latvijas piekrastē, iespējams, varēs atrast mazus ronēnus.

"Prognozējams, ka šogad būs daudz krastā izskalotu roņu. Tas skaidrojams ar to, ka šogad ir bijusi ļoti silta ziema un ap salām nav izveidojusies ledus kārta uz kuras parasti mātes baroja savus mazuļus. Taču cilvēkiem ir jāatceras, ka, ieraugot jūras karstā izskalotu roni, nevajag uzreiz to vest uz Rīgas Zooloģisko dārzu. Vispirms ir jāizvērtē situācija, vai ronēnu patiešām ir nepieciešams aiztikt," sacīja Līdaka.

Ja rodas aizdomas par apdraudējumu ronēna dzīvībai, jāsazinās ar Valsts vides dienestu pa tālruni 67 084 221 vai Andri Širovu pa tālruni 29 297 579. Patvarīgi ronēnu pārvietot ir aizliegts.

Jau ziņots, ka Latvijas Dabas muzejs par šī gada gada dzīvnieku izraudzījies pelēko roni ("Halichoerus grypus"), kas ir īpaši aizsargājams ne tikai Latvijā, bet gandrīz visās Eiropas valstīs, kur tas sastopams.

Aila Ādamsone LETA

28.02.2008

(c) LETA

> Go to Top
Sviesta Ciba