Sadzīves ainiņas un tamlīdzīgas garlaicības -

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi

Marts 1., 2016


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
16:37
Pēdējās dienas dikti slinka uz strādāšanu esmu. Vairāk gadās ielūrēt visādos forumos, kur TOP jautājumi šajās dienās ir par EDS un par dažādiem ar bērnu/maternitātes/BKA pabalstiem. Ārprāts, cik tomēr neeeeenormāli daudz cilvēku šis viss ir pilnīgi melna bilde. Pat kolēģis šodien, fonā padzirdējis kā savai mātei pa telefonu atgādinu, lai čekus sameklē deklarācijai, uzprasījās vai es varētu viņam palīdzēt, ka nekad neesot pildījis to deklarāciju, bet tagad zobārstu čeki iekrājušies. Nu es galīgi neesmu ar nodokļiem, grāmatvedību vai tamlīdzīgām lietām saistīts cilvēks. Bet deklarāciju iesniedzu jau gadus 10. Iesniedzu arī tajos laikos, kad tiešām bija sarežģīti - visu ar roku nācās pildīt, visas savas 4 darba vietas un VSAA nodokļu info pa gadu kopā ganīju, lai smuki visu pati sarēķinātu un precīzi iesniegtu. Pēc tam pēc speciālās EDS paroles gāju pakaļ un vēl tikai sapņoju, ka varbū kādreiz varēs vienkārši ar internetbanku ielogoties... varbūt kādreiz sistēma pati visus datus ielasīs un manuāli nekas nebūs pašam jāvada...

Tagad parastajam standarta darba ņēmējam vienkāršotajā sistēmā pāris klikšķi jānospiež, jāpievieno čeku bildītes, pašam tik čeku summas jāsavada pareizi. Un pareizais bankas konta nr. jāieraksta. Viss. Dažu minūšu jautājums.

Un par pabalstiem arī - nu tiešām jaunās māmiņas googli lietot un lasīt nemāk? Daži jautājumi tiiiik elementāri. Bet jā - pietrūkst laikam kaut kādas vienkāršas un viegli atrodamas navigācijas pabalstu jautājumos. Nu kaut kur jau kaut kas ir apkopots, bet forumā jautājumu uzdot daudzām šķiet vienkāršāk. Turklāt tas, ka VSAA nav savs info tālrunis, man, personīgi, šķiet kaut kas nepieņemams.

Protams, visa tā pabalstu sistēma ir čakarīga, laiks arī man savulaik pagāja, kamēr iebraucu, kam, par ko, kas un kādus pabalstus maksā... Un tad vēl visādas gudrinieces tajos pašos forumos komentē pilnīgas muļķības "viena tante teica" stilā u.c. konkrētām situācijām neatbilstošus vispārinājumus... Un reāli jau arī VSAA uz vietas ir ierobežotas iespējas vai gribēšana konkrētas situācijas skaidrot - man pāris reizies ir bijušas atrunas, ka neesam jūsu deklarētā nodaļa, nevaram tādu un šitādu info sniegt... Absurds. Tak nesperšos uz Siguldu tikai tādēļ, ka esmu deklarēta 200m ārpus Rīgas robežas. Vismaz labi, ka kaut kādus iesniegums tagad iespējas iesniegt elektroniski caur latvija.lv un nav speciāli laiks jātērē klātienē.

(6 jau iepūta | iepūt)

Comments:


[User Picture]
From:[info]liizhj
Date:1. Marts 2016 - 18:50
(Link)
Man pat bez čeku iesniegšanas šogad EDS pats sarēķināja kaut kādu ciparu, ko šie man skaitīšot. Vai tad nav jau nav tik automatizēts? Vēl pirms 2 gadiem liku klāt čekus, bet šogad vispār neko neprasīja.
[User Picture]
From:[info]salty
Date:1. Marts 2016 - 22:50
(Link)
O, būtu laba nākamā attīstības pakāpe, ka čeki nebūtu jāpievieno un lielais brālis VID pats jau zinātu, kurā zobārstniecībā un cik par protēzēm samaksāts un pie kura daktera vizītes apmaksātas. Bet nē, šitik labi vēl nav. Čeki tomēr pašam jāvieno.
[User Picture]
From:[info]liizhj
Date:2. Marts 2016 - 00:58
(Link)
Bet man nevienā brīdī neparādās iespēja tos čekus (ne medicīnas, ne izglītības, man ir daudz viskautkā) pievienot.
Un kas tad tas ir par mistisku (un ne mazu) ciparu, ko VID pats aprēķina, kad visu ievadu?
Piedod, ka es laikam esmu tāda pati, kā visi, par ko Tu sūdzies šajā ierakstā.
[User Picture]
From:[info]salty
Date:2. Marts 2016 - 06:32
(Link)
Es nesūdzos, mani tikai izbrīnīja, bet vairs jau neizbrīna šādi jautājumi. :) atverot deklarāciju, t.i., uzsākot tās pildīšanu, jāatzīmē visi ķēkšu, par ko gribi atgūt naudu - medicīna, dzīvības apdrošināšana un 3.pens līmenis, neapliekamais minimums un kas tur vēl. Medicīnas un izglītības kopējie čeku cipari D4 formā jāsaraksta. Čeku pievienosas opcija pēc tam kaut kad parādās pie D1 vai pie D. Šogad vēl neesmu pildījusi, neatceros. Tās summas automātiski parādās, ja par visu gadu nav pilnā apmērā bijis piemērots neapliekamais minimums, piemēram, mainīji darbu un pa vidam sanāca neapmaksāts pārtraukums. Vai apgādājamo sev uzliki kaut kādā brīdī ar atpakaļ ejošu datumu un darba devējs nebija pilna apmēra aprēķinājis atvieglojumu. Vai arī veici iemaksas dzīvības apdrošināšanas vai 3.pens. līmeņa fondā kādā bankā - tā info automātiski noziņojas VID un automātiksi pievienojas deklarācijai. Kad pareizi aipildīsi D4 un pievienosi medicīnas, zobārstu un izglītības čekus, tad tā kopējā summa vēl pieaugs :) VID mājās lapā var atrast pamācību, kā to elektronisko deklarāciju pildīt un kur čekus pievienot. Vajag tik rakt.
[User Picture]
From:[info]daria
Date:2. Marts 2016 - 01:44
(Link)
Kad mees atgrieziisimies LV, Tev buus mani jaaapmaaca visos shajos jautaajumos, es arii esmu kaa balta lapa.
[User Picture]
From:[info]salty
Date:2. Marts 2016 - 06:35
(Link)
Oj, nu līdz tam brīdim es jau būšu atvērusi savu maksas konsultāciju kantori visiem šiem jautājumiem. Bet Tev pa draugam noteikti labu atlaidīti iedošu :D

> Go to Top
Sviesta Ciba