28 Jūnijs 2008 @ 22:07
 
Esmu veiksmīgi migrējis no OpenSUSE 10.3 uz OpenSUSE 11.0 uz sava Acer Aspire 5520, no kura arī tagad rakstu šo postu, kā jau visus iepriekšējos. Tā vietā, lai vienkārši apgreidotos, izdomāju, ka tomēr graušu visu nost un likšu pa jaunu virsū, līdztekus arī atvadoties no savas mazās 5 gb XP partīcijas. Nu, lieki nerunājot, suse 11.0 ar jauno KDE 4 ir tīrais eyecandy. Ar Compiz desktopa efektiem izskatās tik pat labi, ja ne pat labāk par WinVistu, tikai, par laimi sev piesavinoties daudz mazāk resursus. Komplektā mums nāk 3. Firefox, un kaudze standarta suses paketes (openoffice, ktorrent, k3b burneris, amarok pleijeris, lai minētu visbiežāk lietotās).

Protams, kā jau tas ir normāli ar Linux klēpjdatoriem, viss pa taisno negāja, ja nu vienīgi ethernets, touch pads un web kamera (par modemu pofig un par firewire vēl nezinu) Joka pēc uzrakstīšu, kā, tomēr visu dabūju gatavu.

Par brīnumu, out-of-the-box uzreiz gāja arī skaņa. Ar iepriekšējām OpenSUSE relīzēm tā nebija. Tik un tā ieteiktu uzlikt jaunākos ALSA draiverus, ņemot vērā, ka mikserī pieejams tikai regulēt Master wolume un PCM, jeb windows valodā - Wave. Ne mikrofons, ne line in, par spdif nerunājot, un tas man kā mūziķim galīgi neder.

Par video - man ir onboard GeForce 7000, līdz ar to linukss mēģināja ielādēt nvidia moduli, kas viņam ne īpaši labi izdevās. Protams VESA iet, bet tas nozīmē nē 3d akselerācijai, līdz ar to Compiz efektiem un nē laptopa dabiskajai izšķirtspējai, kas ir 1280X800. Vesa var max 1024X768. To var atrisināt novelkot jaunākos linux draiverus no nvidia mājas lapas. Ja instalē no rokas, kā es to darīju, tad jābūt pie rokas arī kerneļa pirmkodam. Bet nVidia mājas lapā arī rakstits, kā to izdarīt ar YAST2.

Wireless - pati suse sākumā uzlike virsuu Ath5k moduli, kas ir domāts Atheros čipu kartēm, bet nu tas attiecas vairāk vai mazāk uz ārējajām wifi kartēm. Tā kā klēpjdatoram, protams ir iebūvēta talkā jāņem ndiswrapper, kuru smuki arī caur YAST'u īpaši nečakarējoties var novilkt. blacklistojam ath5k moduli un palaižam kartes windows draiveri caur ndiswrapper un visam tā kā vajadzētu iet no rokas.

Tās tā kā būtu tās visvajadzīgākās fīčas. Nu protams vēl latviešu rakstība, kuru uzlikt ir elementāri. Un normāls linux desktops ir gatavs.
 
 
( Post a new comment )
[info]shirms on 29. Jūnijs 2008 - 16:39
heh, sen jau uz linukša sēdi?
pats debilāni lietoju, arī bija doma piekompilēt kde4, tikai roka neceļas. visdrīzāk pagaidīšu, kad iekš pekedžiem parādīsies
p.s. vista var iet perēt.
(Atbildēt) (Diskusija) (Link)
[info]rp on 29. Jūnijs 2008 - 23:06
Pārāk ilgi nav. Varbūt kāds pusgads, kaut kur tā. Vienkārši apnika tas windows marasms. Zināju, ka tur ārā ir kaut kas iemīļots, bet kādu laiku neredzēts un te nu es esmu. Tiesa uz laptopa vienīgo, kuru tā normāli sanāca ieinstalēt tas arī bija SUSE, pie kura nu jau pieturos. Pierasts. Uz otra klēpjdatora, 300 mhz celerona uzliku Puppylinux 4.00. Un uzreiz lido kā raķete. Ar Win98 viņam tā bija iepaticies iebremzēt. Tas arī ir viens no plusiem, kādēļ Linukss tā iemīļots, nemaz nerunājot par kaudzi pakām, kas tur arā, par baltu velti.

Vienīgais, kas ir, tas ir tas čakars, kamēr saliek visu, ja gribi sev normālu desktopa datora, kur browsot, mūziku klausīties, filmas utt. Bet nu ja to izdara (kas, ja zin, kas jādara, aizņem ēl mazāk laika nekā windowsam, kuru pēc katra draivera vai hvz kāda atjauninājuma jāpārrestartē), tad stabila sistēma ir garantēta.

Bļins, tik garš komentārs vispārēji jau nebija ieplānots, bet nu labi.
(Atbildēt) (Iepriekšējais) (Link)
[info]shirms on 15. Jūlijs 2008 - 01:08
klau, tev latvian layouts ar apostrofu normāli strādā?
man te lieki apostrofi drukājas - 'ābo'ļi, b'ļe!
(Atbildēt) (Diskusija) (Link)
[info]rp on 15. Jūlijs 2008 - 01:41
Nav bijis iemesla sūdzēties. Vienreiz kaut kāda iemesla dēļ pārstāja darboties, bet X logu restarts visu izlaboja.
(Atbildēt) (Iepriekšējais) (Link)