radars
.:.::.

March 2010
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

pozitīvā pieredze ar Linux (Ubuntu)

Riņķī apkārt kāds ik pa brīdim uzraksta savu pierezi ar linux desktopiem, lai konstatētu vai tie ir kļuvuši draudzīgi parastam lietotājam. Es arī laiku pa laikam paskatījos, neko pārāk pozitīvu vai negatīvu parasti nesaskatīju, tāpēc arī līdz šim neko par šo tēmu nerakstīju. Tomēr, laiks ir pagājis, un beidzot arī man bija ļoti pozitīva pieredze ar Ubuntu, tik pozitīva, ka gribējās padalīties.

Stāsts tāds - mājās gribēju palaist vienu lētu un ekonomisku datoru, uz kura grieztos neliels serveris un arī torrentu kačātājs, lai nav mājas dators jātur ieslēgts pa naktīm. Pirmais posms bija pats dzelzis - izvēlējos AMD X2 4450e 45W procesoru- tie pēc watiem ir taupīgāki nekā intel, un es tomēr subjektīvi gribēju divus kodolus. Mātesdēlis vienkāršs ASUS AM2+ GF7050PV ar onboard VGA un tīklu, procesoram uzliku lielu radiatoru, līdz ar to nav vajadzīgs ventilators, paņēmu bezventilatora PSU un portatīvā datora 80 GB disku - rezultāts ļoti pozitīvs, vienīgā dūcošā detaļa ir disks, kurš pats par sevi jau ir kluss, un kastē vispār nav dzirdams. Tik tālu viss jau bija ļoti pozitīvi ;)

Tad nokačāju jaunāko ubuntu, uzmānīju to uz 4GB flash diska, un te jau sāka viss notikt kā pasakā. Tiko saliktais dators iebūtējās no flash, un jau pēc 5 minūtēm (!!) bija gatavs darbam - atpazina visas iekārtas, tīkls uzreiz aizgāja, varēju sabrowsēt jaunākās ziņas un nopriecāties cik tas viss smuki strādā. Protams, tas bija live cd režīms, tāpēc palaidu instalāciju. Instalācija arī notika ātri un raiti, un jau pēc pāris minūtēm varēju lietot pilnvērtīgu ubuntu.

Tātad pirmā pozitīvā lieta - nekādas čakarēšanās ne ar kādiem draiveriem, viss strādā uzreiz, 'out of the box'. Tālākie pozitīvie momenti:
1) flash un ārējais disks atpazīstas uzreiz, nav vajadzīgas nekādas montēšanas, beigās tikai jāatmontē lai izņemtu (tas tāpat kā visiem OSiem);
2) izdomāju nošārēt vienu folderi, lai varu piekļūt no pārējiem mājas datoriem - mēģinot to izdarīt uzinstalējās samba, nācās pārlogoties, un šāre strādā bez problēmām;
3) uzinstalēju wmvare playeri (no bundle faila), uz kura griežas Ubuntu serveris, pārcelts no windows datora - 5 min un viss strādā.
4) Torrentus kačāju ar to pašu transmission, kas nāk komplektā - nav tik skaists un ērts kā uTorrent, taču strādā labi.
5) filmas un mūziku atskaņo tāpat kā windows dators.

Vienvārdsakot vakara gaitā nesaskāros ne ar vienu draiveru\kāršanās\nesavietojamības problēmu whatsoever. Domāju, ka arī OpenOffice uzliekot viss strādātu superīgi. Vakarā pamēģināšu, tai skaitā pieinstalēt uz windows nošārēto printeri - ja arī tas viss izdosies ok, tad es roku uz sirds liekot teikšu ka Ubuntu desktop ir lietotājam tikpat draudzīgs kā xp vai vista, un es šobrīd nevaru iedomāties nevienu argumentu, kāpēc lai to neieteiktu saviem radiniekiem, kas pērk jaunus datorus biroja lietošanai (par spēlēm neko nezinu, pats nespēlēju).

From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message: