phoenix ([info]phoenix) wrote on May 11th, 2006 at 02:51 pm
hmz. manupraat tas ko staasta ir biki atshkjiriigs, jo lektori jau ir dazhaadi. Bet kopeejaas ievirzes jau vienotas :)
Kursi tiek organzieeti dazhaadaas vietaas - gan polikliinikaas, gan dzmediibu namaa. Es eju uz Latvijas Ghiemnes centru (LĢC). Arii naudinjas, ko maksaa par nodarbiibaam atshkjiras. Bet plus/miinuss jau tas pac ira.

LĢC kursu apjoms ir 8 nodarbiibas - 1nodarbiiba nedeeljaa. Staasta dazhaadas lektores, par shitaadam teemaam:
- vispārējs apskats, kas ir grūtniecība, kas notiek ar sievietes ķermeni, hormoniem, kādas grūtības, kā atvieglot, u.tml
- vispārējs ieskats par dzemdībām, dzemdību atsāpināšanas līdzekļiem (anestēzijas, narkotiskās vielas :D, šprices, smieklu gāze (izrādās ASV taa ir ikdienišķākā metodika, pat pie zobārsta to lietojot kā anestizējošu līdzekli), etc)
- rāda dzemdību filmu, stāsta dzemdību procesu, kā noteikt, ka sākušās dzemdības, cik ilgi tās vidēji iet, ko dara tad bērniņš. Stāsta, kāpēc mēdz sāpēt (normāli dzemdībās nesāpot, bet ir tikai ĻOTI grūts process, aptuveni salīdzinot 60km kross bez asptājas aizvien pieaugošākā tempā)
- ja kursi noteik kādā no dzemdību vietām (slimnīca, dzmedību nams, LĢC) iepazīstina ar dzemdību nodaļu, istabiņām, dzemdību zāli.
- stāsta par krūts ēdināšanu. Kliedē mītus, kas "rosās" pa sabiedrību, ka mātei var nebūt piens (nav taisnība, tur visu nosaka hormoni un psihe. Līdzko ir notiku;sas dzemdības, tā uzreiz tas pac hormons, kas nodrošināja grūtneicības un dzemdību norisi, dod signālu, ka jāsāk ražot pienu). Stāsta, kāpēc mēdz it kā nepietikt piens, kāda ir grūtības, kāpēc bebis tik bieži ēd (zīdainim piedzimstot kuņģa tilpums ir tikai 5m ililitri!), kāpēc ir visnemierīgākasi no rītiem un vakaros, ko darīt, lai piens būtu "labs", kāpēc ir mīti, ka jādod visādas sulas klāt (to nevajag!), stāsta, ka nav labi, ja bebis ir pārāk mierīgs. Cik ilgi bebim kopā ~ jāguļ dienā, cik ilgi viņu turēt pie krūts, kā noteikt, ka zīž pareizi (ja nezīž pareizi, saplaisā krūtis un sāp), kā izvairīties no sāpīgām krūtīm un ārstēt tās. No kādiem produktiem sākotnēji izvairīties, barojot ar krūti, . Uj, viskauko stāsta. Man kā neko nezinošai tas ir taaads informācijas gūzma, ka spēj tik pierasktīt - viss jauns un nezinaams.
- stāsta par vidi ap bebi (mantas, lietas, ēdieni, gaisotne, radinieku faktori, etc. vēl neesmu bijusi, sīkāk nezinu)
- stāsta par elpošanu (dzmedību atvieglošanai. neesmu veel bijusi)
- stāsat par pareizu mazuļa auklēšanu, vannošana, turēšanu, u.c. (neesmu vēl bijusi)
- tikšanās ar psihoterapeitu (neesmu vēl bijusi)

 
( Read comments )
Post a comment in response:
From:
( )Anonymous- this user has disabled anonymous posting.
Username:
Password:
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.