Petroviča Domu poligons
Tuesday, April 5th, 2011

Date:2011-04-05 10:26
Subject:Šics: valsts pārvaldē strādā trīs dažādas kukuļņēmēju grupas
Security:Public

Valsts pārvaldē strādā trīs dažādas kukuļņēmēju grupas, kuras gan ir mazākumā attiecībā pret kopējo darbinieku skaitu, sarunā ar žurnālu Playboy atzina bijušais Valsts kancelejas Politikas koordinācijas departamenta vadītāja vietnieks, tagad valsts pārvaldes jautājumu konsultants Uģis Šics.
Pirmā grupa ir tie ierēdņi, kas ņem mazos kukuļus. Tie darbojas daudz vairāk pašvaldību daļā nekā valsts daļā. «Man ir daudzi paziņas, kas atstāj mašīnas Basteja bulvārī neatļautās vietās un ar Pašvaldības policiju sarunā, ka maksās 40 latu mēnesī, un neviens nepiesienas,» stāsta bijušais Valsts kancelejas darbinieks.

Otrā grupa, pēc U. Šica domām, ir «lielie grābēji un sīkgrābēji ap viņiem.» Šī grupa ir stipra un saistīta ar oligarhiem – tai ir ļoti stipras biznesa intereses, no tās ir atkarīgi daudzi cilvēki, kuriem ir daudz kompromatu vienam par otru. Šī grupa rada iespaidu, ka visa valsts ir slikta, lai gan valsts pārvaldē tādu esot tikai aptuveni divi procenti.

«Savukārt visa tā ierēdņu masa pa vidu neko tādu nedara, labākajā gadījumā paņem konfekšu kasti,» norāda U. Šics.
Atbildot uz jautājumu, kas tad īsti vada valsti – U. Šics norāda, ka tā ir kombinācija no mirkļa interesēm un spēlētējiem, kurš nu kurā brīdī ir stiprāks. Valdībā nevienam nav intereses par labāku valsts pārvaldi.
Nevar runāt par valsts pārvaldi izolēti no politikas. Partijām būtu nepieciešami analītiķi, jo ir milzīgs ideju bads. Tā pat ir jāatgriežas pie pie jautājuma par partiju finansēšanu – partijām būtu jāuzņemas saistības pret kādiem finansētājiem.
---
Un tagad jautājums uz iebēršanu - kuru no šīm grupām palīdzēs izvilkt gaismā nulles deklarācijas, ja atceramies, ka valsts amatos strādājošajiem deklarācijas ir jāiesniedz katru gadu un jau sen?

Vēl jautājums par KNAB - neiedziļinoties KNAB iekšējo konfliktu būtībā, kura pozīcija šķiet valstiski pareizāka - Vilnīša iniciatīvas par KNAB darbību reģionos vai Strīķes/Vilka pūliņiem kaut ko veikt pret lielajiem grābējiem?

11 comments | post a comment



Date:2011-04-05 12:36
Subject:Vēl par KNAB
Security:Public

Jautājums par KNAB ir ļoti saputrots un no ārpuses pilnīgi nesaprotams.
Cita starpā no ārpuses izskatās, ka arī Strīķes/Vilka darbības ir dīvainas. Ir vareni un skaļi aresti, bet pēc tam lietas paklusām izčākst. Ne reizi vien no aizturēto advokātiem dzirdēts, ka izmeklētājiem nav praktiski nekādu pierādījumu. Tāpat ir dzirdēts, ka KNAB ir neparastas spējas iedarboties uz tiesām un tās parasti KNAB pretī nerunā, vismaz ne tās, kuras lemj par drošības līdzekļiem. Ir gan dzirdēts, ka KNAB savas aizturēšanas veicot parasti tad, kad dežūrējot pilnīgi konkrēti tiesneši. Cik un vai šādām runām ir pamats, nezinu.
Pagaidām Vilnīša un Strīķes/Vilka cīkstēšanās atgādina buldogu cīņu zem paklāja. Visi redz, ka cīņa pamatīga, tikai konkrētās detaļas nekā nav saskatāmas.

3 comments | post a comment



Date:2011-04-05 16:12
Subject:
Security:Public

Уважаемая Оксана Ивановна, потерявшая свой паспорт в районе ул. Горького.
От всей души поздравляем Вас с назначением на должность Генерального Директора и Главного Бухгалтера с правом подписи в 43 компаниях!!!

post a comment


browse days
my journal