PEpijas veranda -
Februāris 17., 2012
11:15

[Link]

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Kreituse vakardienas diskusijā acis izbolījusi vēsta faktus, kas man bija skaidri jau pirms gadiem desmit -ka jebkādu citu tautību bērni "latviešu skolu" finišē ar četru valodu zināšanām (neapspriežot zināšanu kvalitāti), kamēr bāleliņi ar trim. Toties lepni. Kad vēl bērnudārzā puikam sāka mācīt angļu valodu, vecāku sapulcē reiz iznāca saruna par to, ka tad jau arī krievu valodu derētu, tajā vismaz tūdaļ varētu praktizēties ar dārziņa apkopēju sasveicināties. Teikšu, ka atsaucības nebija, lai nebūtu jāatreferē vecāku-ārzemju latviešu viedoklis, kurp visiem krieviem ir jādodas... Vēl man kaut kā naivi šķita, ka gan jau mans bērns iemācīsies krievu valodu tāpat kā es - pagalmā, tikai mūsdienu mājai pagalma nemaz nav un visi krievu puikas, kas tais pāris brīvajos asfalta kvadrātmetros spēlē bumbu, runā latviski. Tāpēc tagad skolā, kur krievu valoda ir otrā svešvaloda un to mācās jau trešo gadu, rezultāti ir vāji. Un es nesaprotu, par ko tur būtu jāpriecājas vai ar ko jālepojas. Vēl joprojām uzskatu, ka nav sliktu valodu. Un mana latvietība no tā nekādi necieš.

(1 raksta | ir doma)

Comments
 
[User Picture]
From:[info]sirdna
Date:17. Februāris 2012 - 11:56
(Link)
Vajadzēs - iemācīsies. Man pagalmā neviena angļu puikas nebija, televizors angliski nerunāja nevienu vārdu un apkopēja angliski arī ne bū, ne bē nezināja. Pie tam mācījos laikos, kad simts procentes zināju, ka nemūžam ne ar vienu angļu valodas pratēju nevajadzēs sazināties. Bija tāda pārliecība.

Aber, vot, uznāca vajadzība un iemācījos, ka nemetas. Toifeļa eksāmenus neesmu kārtojis, oficāli mērīts neesmu, bet grāmatas lasu brīvi, TV saprotu, ko jamie murkšķ, un arī sarunājos, kad liktenis piespiež, diezgan sakarīgi.

Tā ka no izglītības sistēmas vai valsts konstitūcijas valodas zināšanas ir atkarīgas vismazāk.
Powered by Sviesta Ciba