te

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
09:35 pm: Sēžu un rakstu tai pašā vietā pie tā paša galda, kur pirms 9 gadiem pusaudža aizrautībā drukāju savus pirmos stāstus. Kā jau trīspadsmitgadīgam zēnam pienākas, tie bija fantastiski gabali par tālām planētām un drosmīgiem ceļiniekiem, kuri tomēr mūždien iekļuva kaut kādās nepatikšanās. Iedomājos sevi par tādu kā humora pilnu Kilgora Trauta un Verna krustojumu. Kopš tā laika vairāk par pāris nedēļām bez 'radošās' rakstīšanas, šķiet, neesmu izticis.

Tas pats galds, tā pati māja. Krēsls, pildspalva un gandrīz viss pārējais gan ir mainījies. Es... Es nezinu.

Comments

[User Picture]
From:[info]klobex
Date:December 14th, 2008 - 04:39 pm
(Link)
Dzīve nekad nav tik laba kā literatūra.
[User Picture]
From:[info]peacemaker
Date:December 14th, 2008 - 10:10 pm
(Link)
Dzīves izskaistināta atainošana Eiropā ilgu laiku tika uzskatīta par mākslas uzdevumu. Vainīga nevis literatūra (vai reliģija, vai fizika, vai whatever), bet dogmas un stereotipi, no kurām atbrīvoties ir sasodīti grūti.
[User Picture]
From:[info]peacemaker
Date:December 14th, 2008 - 10:11 pm
(Link)
Kaut rakstnieki/mācītāji/fiziķi/whatever ir atbildīgi par to veidošanos.
[User Picture]
From:[info]klobex
Date:December 14th, 2008 - 11:27 pm
(Link)
Dude, vai Tu gribi teikt, ka fakts, ka dzīve ir sarežģīta un vispārīgajā gadījumā - ne pārāk daiļa ir fiziķu, mācītāju un rakstnieku vaina? Vai Tu varētu paskaidrot sīkāk?
Bet jautājums par literatūru tikai kā izklaides formu nav viennozīmīgs. Nemaz nerunājot par morālistiskajiem romāniem - pietiek uzdot jautājumu - kādu cilvēku spēj izklaidēt latviešu klasiskā literatūra ar savu sēro lašu armādu? (Ļoti pesimistisku, droši vien būtu atbilde)
[User Picture]
From:[info]peacemaker
Date:December 14th, 2008 - 11:49 pm
(Link)
Nah, es gribēju teikt, ka par stereotipiem lielā mērā ir atbildīgi paši cilvēki. Tā bija tipa piezīme pašam sev.

Un klasiskā literatūra jau tāpēc ir klasiska, ka tā dara ko vairāk par izklaidēšanu. Turklāt izklaidēšana jau nav tikai garastāvokļa uzlabošana. Literatūra izklaidē, radot līdzpārdzīvojumu. Tas var būt gan pacilājošs (un latviešu literatūrā ir gana daudz jautru/siltu gabalu), gan nomācošs.
Powered by Sviesta Ciba