morālais klimats

« previous entry | next entry »
May. 17th, 2009 | 10:18 pm

Šīvakara TV seanss: sākās ar pēdējiem LNT TOP10 sižetiem, turpinājumā TV3 "Nekā personīgi", pēc tam Oditas dokumentālā filma par latviešu ģimeni Kubā, kuri par katru grib atgriezties Latvijā, un nobeigumā - LNT dokumentālā filma par latviešu emigrāciju. Mūsu ekonomiskās un politiskās nebūšanas vs. lidmašīnas biļeti vienā vai otrā virzienā.
Es tagad sēžu un domāju, vai tiešām tā ir tikai mūsu personiskā vaina, kūtrums, stulbums, negribēšana/nevarēšana un mūžīgā citu vainošana savās nebūšanās, ka .. jā, mēs šeit izglītojamies, strādājam, dzīvojam - esam patrioti. Taču par dzīvošanu 60gadus vecā mājā maksājam 1/3 daļu no savas algas, ēdam importa pārtiku, jo tā ir lētāka nekā pašmāju saražotā, kuras izmaksu un radīšanas shēma no veikala līdz izejvielu ražotājam ir profesora Cipariņa cienīgs rēbuss! Nē, esam jau mēs laimīgi, tāpēc ka vēl neapzināmies, ka citur būtu laimīgāki. Citur, aizbraucot uz laukiem, nepārņem depresija! Šī nolādētā korupcija, šis nospiedošais nīgrums un nepiesātināmā bada sajūta; aurojošie krievi pagalmā un tramvajos; un aksioma - ja nesitīsi tu, nositīs tevi! Tas ir reāls fuck! Tā ir ikdienas vide, kurā esam spiesti asimilēties, lai izdzīvotu. Un ja godīgi - ar katrām vēlēšanām, pat ar katru ziņu raidījumu vai rakstu, ko uztveru ikdienā, manī zūd ticība, ka viss, kas šeit notiek, notiek uz labu. Mēs slīgstam aizvien dziļāk; kad tiek zagtas iespējas, mēs pamazām zaudējam savus sapņus. No tāda aspekta raugoties, es patiešām priecājos par tiem jauniešu bariem, kas ir aizbraukuši uz to pašu Īriju, kur viņiem ir darbs un sapņi. Šeit viņi zagtu un sistu cits citu. Tur viņiem ir vide, lai izaugtu par vērtīgiem cilvēkiem. Pohuj dzimtene, pohuj patriotisms, ja šajā valstī tu kā cilvēks ieguldi tik daudz, bet atdeve ir tik maza!
Kas tad šeit ir vērtība sabiedrības līmenī? Ātrais piķis, mašīnas, kas pagarina krānu, Turcija vai Ēģipte reizi gadā, mājas kinozāle u.c. īstermiņa labumi, nevis cilvēcība, labestība, mīlestība un rūpes plašākā amplitūdā. Es aizbraucu uz Nīderlandi un mani tur uz ielas sveicina smaidoši pensionāri, pilnīgi nepazīstami cilvēki. Bet šeit reti kurš taksometra šoferis vispār saprot laviešu valodu; tas ir tikai normāli, ja apčakarē par pāris latiem, priecājies, ka neaizveda uz mežu un neizvaroja! Tramvajā jaunieši 5dienas vakarā apspļauda priekšā sēdošu pensionāru un ņirgājas par to! Mēs taču esam slimi!
Un es vairs neesmu pārliecināta, vai ir pareizā izvēle to visu ignorēt, pateikt - uz mani tas neattiecas, mani tas neskar!

Link | Leave a comment | Add to Memories


Comments {18}

judging the mice

(no subject)

from: [info]rasbainieks
date: May. 18th, 2009 - 08:42 am
Link

"īrijā ir darbs un sapņi",vs "šeit viss ir dirsā". viss ir tavā galvā, mīļumiņ, un pēc šī puksta spriežot, tavējā darās reāla miskaste. un klāt vēl greizais spogulītis - citos krastos zāle ir stipri zaļāka.

Reply | Parent | Thread


pata

(no subject)

from: [info]pata
date: May. 18th, 2009 - 09:12 am
Link

nu, bet, protams ;)

Reply | Parent | Thread


judging the mice

(no subject)

from: [info]rasbainieks
date: May. 18th, 2009 - 09:19 am
Link

a tu ko nopietni domā, ka "Ātrais piķis, mašīnas, kas pagarina krānu, Turcija vai Ēģipte reizi gadā, mājas kinozāle u.c. īstermiņa labumi, nevis cilvēcība, labestība, mīlestība un rūpes plašākā amplitūdā" ir latvian exclusive? kā sper vienu soli pāri robežai, tā sveicina smaidīgi pensionāri? da aizbrauc uz jebkuru mazāku ciemu latvijā, tur tevi katrs bērns pasveicinās.

Reply | Parent | Thread


pata

(no subject)

from: [info]pata
date: May. 18th, 2009 - 10:03 am
Link

mazākie bērni manā dzimtajā ciemā jau domās ir Īrijā, kopā ar saviem brāļiem un māsām, jo viņi neredz nākotni savā ciemā, kur 70% ir nodzērušies. nē, es nedomāju, ka citās zemēs zāle ir zaļāka un debesis zilākas by default. man liekas, iespēju tur ir vairāk nekā šeit Latvijā. Kaut vai tādēļ, ka citādāk, perspektīvāk, jo darba iespējas laukos un mazpilsētās ir tādas, kādas tās ir! Gan jau ka aurojoši un spļaujoši krievu pusaudži ir tikai 2.tramvaja specifika. Tomēr jautājums - kādēļ tad tik daudzi tūkstoši cilvēku ir aizbraukuši un nebrauc atpakaļ? tas bija mūsu potenciālais vidusslānis, strādnieks vulgaris, ar profetehnisko, nevis augstāko izglītību, kuri pievienoto vērtību šobrīd rada citā valstī, nevis savā dzimtenē.

Reply | Parent | Thread


judging the mice

(no subject)

from: [info]rasbainieks
date: May. 18th, 2009 - 11:41 am
Link

jā, tur ir iespējas, kas ļauj piepildīt "sapni" - ātrais piķis, mašīnas, kas pagarina krānu, turcija vai ēģipte reizi gadā, mājas kinozāle.

Reply | Parent