aprēcos

« previous entry | next entry »
Aug. 1st, 2008 | 02:03 pm

Kandidāti Spīdolas balvai ekonomikā:
Jānis Bērziņš, SIA „Stendera Ziepju fabrika” direktors,
Adrians Dāvis, a/s „Latvijas Gāze” valdes priekšsēdētājs,
Vitālijs Gavrilovs, Latvijas Darba devēju Konfederācijas prezidents,
Ivars Godmanis, Ministru prezidents,
Valērijs Kargins, „Parex bankas” valdes priekšsēdētājs,
Gunārs Ķirsons, SIA „Lido” īpašnieks,
Kirovs Lipmans, a/s „Grindeks” akcionārs,
Nils Melngailis, bijušais SIA „Lattelecom” valdes priekšsēdētājs,
Kārlis Miķelsons, VAS „Latvenergo” valdes priekšsēdētājs,
Jānis Naglis, uzņēmējs,
Uldis Pīlēns, a/s „UPB” valdes priekšsēdētājs,
Ilmārs Rimšēvičs, Latvijas Bankas prezidents,
Normunds Skauģis, SIA „ Lāči” valdes loceklis un īpašnieks,
Inna Šteinbuka, „Eurostat” ekonomikas un reģionālās statistikas pārvaldes direktore,
Vilis Vītols, uzņēmējs, Vītolu fonda dibinātājs.
Jūsu piedāvātais Kandidāts _____________________

P.S. Balva tiek piešķirta par nozīmīgu ieguldījumu Latvijas ekonomikā ;)

Link | Leave a comment | Add to Memories


Comments {34}

pata

(no subject)

from: [info]pata
date: Aug. 3rd, 2008 - 08:58 pm
Link

valsts monopoluzņēmumiem, manuprāt, ir citi darbības principi (prioritātes) salīdzinājumā ar privātiem uzņēmējiem. un ja viena valsts monopoluzņēmuma darbības rezultātā bankrotē citi privāti uzņēmēji, kuri arī nodrošina simtiem darbavietas, maksā nodokļus un veido eksporta posteni Latvijas ārējās tirdzniecības bilancē, tad man domāt, ka ar šī viena monopoluzņēmuma darbību vai atbalsta politiku valstī tomēr kaut kas nav īsti kārtībā :( o.k., mēs varam diskutēt par nepieciešamību efektivizēt privātos uzņēmējus (šajā gadījumā runa ir par ražotājiem), taču, manā skatījumā, visa šī sistēma Latvijā tomēr nav sabalansēta. Ja LG ar valsts varas atbalstu var celt tarifus, tad privātajam nekas cits neatliek kā bankrotēt. Tomēr valsts varai ir jāsaprot, ka tai ir nepieciešama arī privāto uzņēmumu pastāvēšana un rezultatīva darbība, kas atnāk atpakaļ nodokļu formātā. Pretējā gadījumā mēs esam tur, kur mēs esam - palielināsies bezdarbs un spiediens uz sociālo budžetu, savukārt nodokļu ieņēmumi samazināsies, kā rezultātā valsts budžetā nebūs naudas, ko tērēt. Tieši loģiskās sabalansētības trūkums ir tas, ko es personīgi pārmetu Godmanim, kurš kā Ministru prezidents ir atbidlīgs par daudz ko! Sistēmiskas domāšanas trūkums šajā valstī ir akūts iekaisums dažādos līmeņos, tāpēc arī katrs to deķi rauj uz savu pusi - Dāvis&Miķelsons ceļ tarifus un dzīvo ar vairākos miljonos mērāmu peļņu, savukārt Godmanis ir spiests attaisnoties - punkts viens, punkts divi ..., bet reālā izaugsme šobrīd ir kritiska :S Var jau būt, ka līdz ar iestāšanos ES un tirgus paplašināšanos, mums no daudzām nozarēm, kurās globālos mērogos vairs neesam konkurētspējīgi, patiešām ir jāatsakās. Bet cik esmu novērojusi līdz šim, tad mēs mākam tikai sagraut! Kas nāk bankrotējušo uzņēmumu un pat likvidēto nozaru vietā?! Spekulanti? Kur tad ir tā mūsu izdaudzinātā augstā pievienotā vērtībā? Vai politiskā līmenī nebūtu pēdējais laiks saprast, ka jaunu konkurētspējīgu nozaru izveidošana prasa ļoti ilgu laiku un vēl jo lielākas investīcijas?
Tīri tā .. šis ir mans pārspriedums emociju līmenī, balstoties uz personiskiem novērojumiem avīzēs, izglītības krikumiem un darbā iegūtu pieredzi :)

Reply | Parent | Thread


(no subject)

from: [info]king
date: Aug. 4th, 2008 - 12:20 am
Link

hmm, sāksim ar to, ka LG NAV valsts uzņēmums - iečeko akcionāru struktūru, nevienas valsts akcijas ;) tātad, valstij nav tiesību iejaukties LG darbībā, ja vien tā nevēlas dabūt x miljonus sodu no kādas Eiropas tiesas, kurā Latviju nekavējoties iesūdzētu. jā, LG ir monopols gāzes piegādē, bet nu joprojām tas ir privāts uzņēmums, ne valsts. ak jā, gribētos atzīmēt, ka uzņēmuma darbību vairāk ietekmē akcionāru lēmumi (vācieši, krievi, Itera), kamēr Dāvis ir tikai uzņēmuma vadītājs / algots menedžeris - ja viņš nedarīs to, ko izlēmuši akcionāri, viņu vienkārši nomainīs ar citu.

Reply | Parent | Thread


pata

(no subject)

from: [info]pata
date: Aug. 4th, 2008 - 01:24 am
Link

o.k. my mistake - accepted! bet energoresursa monopols tas ir tik un tā, tāpēc es nevaru gluži saskatīt tā ieguldījumu Latvijas ekonomikas (!) attīstībā. Piemēram, Stendera ziepes vai Skauģa maize nevienam nekādu damage nav nodarījusi. tādēļ, ja man uz svaru kausiem ir jāliek šo uzņēmumu un LG/Latvenergo sociālā atbildība un ietekme uz ekonomiku kopumā - tad sanāk salīdzināt zemenes ar govju baru :)

Reply | Parent | Thread


(no subject)

from: [info]king
date: Aug. 4th, 2008 - 12:44 pm
Link

Taisnība - mazāku uzņēmumu vadītāju ieguldījums ir saskatāmāks un viennozīmīgāk vērtējams dēļ mazākiem "blakusefektiem" no uzņēmuma pamatdarbības. Tik interesanti, ka balvu piešķir tieši vadītājiem, tb konkrētiem cilvēkiem, nevis uzņēmumam kopumā.
Par kādu jau nobalsoji iekš http://www.ekonomisti.lv/index.php?id=140 ? :)

Reply | Parent | Thread


pata

(no subject)

from: [info]pata
date: Aug. 4th, 2008 - 01:31 pm
Link

nē, nenobalsoju vēl un diez vai to vispār darīšu :)

Reply | Parent | Thread


(no subject)

from: [info]king
date: Aug. 4th, 2008 - 01:33 pm
Link

Es gan nobalsoju - tur varot vinnēt ceļojumu uz Eiropas parlamentu :DDD

Reply | Parent | Thread


pata

(no subject)

from: [info]pata
date: Aug. 4th, 2008 - 01:40 pm
Link

Oh, tad jau būs jāiespiež ķeksis (sliecos uz Rimševiču, jo ... man viņš patīk :D:D:D). Tu par Dāvi?!

Reply | Parent | Thread


(no subject)

from: [info]king
date: Aug. 4th, 2008 - 02:07 pm
Link

Njea, es par Pīlēnu no UPB :)

Reply | Parent