Lacy F

[info]panacea @ 15:20: The cost of lockdown
Planet Money un Indicator podkāstos pēdējā laikā bijušas interesantas epizodes par lokdauna ekonomiskajām izmaksām un vai vērts vispār veselības vārdā šitā bremzēt ekonomiku.

https://www.npr.org/2020/04/06/828345390/pandemic-onomics-lessons-from-the-spanish-flu

Šeit bija interesanti apskatīts par Spanish Flu. Tai laikā, lai izvairītos no saslimšanas, tika pamatā veikti ļoti līdzīgi sociālās distancēšanās pasākumi, kā pašlaik. Bet dažādiem ASV štatiem un pilsētām bija ļoti atšķirīgs piegājiens tam, cik stingri pasākumi tika veikti. Tā piemēram iekš Twin Cities - Mineapole piegāja ļoti strikti, kamēr St Paul - liderīgi (tas būtu apmēram tā it kā Pārdaugava, teiksim, pieietu ļoti strikti, bet Priekšdaugava - liderīgi). Tad nu būtībā tas ir devis praktisku iespēju pētīt, kuras vietas tad pēc pandēmijas atguvās ātrāk. Un ātrāk atguvās tās, kam bija striktāki pasākumi. Tas tika skaidrots ar to, ka pandēmijas ekonomika jau nav normāla ekonomika un pat, ja nav viss aizliegts, tāpat cilvēki satraucas, vairāk sēž mājās, nealgo jaunus darbiniekus, kā arī viņiem reāli daudz vairāk cilvēku arī nomirst, kas pēc tam neļauj atgūties.


https://www.npr.org/2020/04/15/835571843/episode-991-lives-vs-the-economy

Šeit toties bija aprēķināts vai ir finansiāls ieguvums no lokdauna. Tur bija jauki izstāstīts, kā tiek izrēķināta cilvēka dzīvības vērtība (pamatā - izrēķina, cik cilvēkiem tiek maksāts papildus, lai viņi darītu dzīvībai bīstamu darbu) un tagad ASV dzīvības cena ir $10M. Konservatīvākie aprēķini liecina, ka ar lokdaunu tiek izglābti 1M cilvēku, kas nozīmē, ka tiek ietaupīti 10 trilijoni dolāru, kas ir puse no ASV GDP. Tā ka secinājums bija, ka ir to vērts darīt un ir to vērts darīt pat vairākus mēnešus.

Reply

No:
Lietotājvārds:
Parole:
(komentārs tiks paslēpts)
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
Powered by Sviesta Ciba