ofuda - Kas notiek ar dabu? [entries|archive|friends|userinfo]
ofuda

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Kas notiek ar dabu? [12. Jan 2005|09:10]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Speciālisti atzīst, ka viens no iemesliem, kāpēc pie mums janvārī šogad plosās spēcīgas vētras, ir neparasti siltais laiks. Meteorologi ziņo, ka šodien sasniegts janvāra gaisa temperatūras rekords. Gaiss iesila līdz 9,7 grādiem. Taču neparastais siltums nedraud tikai ar vētrām. No ziemas miega mostas dzīvnieki, bet kokiem un krūmiem sāk briest pumpuri.
Otrdien laika apstākļi bija tādi, kādi tie parasti ir marta beigās un aprīļa sākumā, taču izrādās, ka pirms 75 gadiem janvāra pirmā dekāde Latvijā ir bijusi vēl nedaudz siltāka. Tas bija 1930.gadā, kad vēl neviens nepazina jēdzienu globālā sasilšana.
Klimatoloģe Marta Simta norāda, ka Latvijai ir raksturīgi mainīgi laika apstākļi, tāpēc tas neesot nekas neparasts, ka viens janvāris ir ļoti silts, otrs auksts. Tiesa, šoziem pēc siltā decembra piedzīvots arī viens no siltākajiem janvāra sākumiem. Gaisa temperatūra par septiņiem grādiem pārsniedzot normu, un ir piedzīvota spēcīgākā vētra janvārī Latvijas vēsturē. Speciālisti starp neparasto siltumu un vētrām paralēles nevelk, jo tam trūkst datu analīzes, bet saistība esot.
Marta Smita: „Mēs zinām, ka ūdens un zeme, piemēram, sasilst ar dažādu ātrumu. Dažādas zemes virsmas sasilst arī ar dažādiem ātrumiem. Šeit jāmeklē iemesli, kas veicina šīs gaisa masas un varētu būt par iemeslu, ka rodas šādas intensīvākas gaisa kustības.”
Report.: Taču bez vētrām neparasti siltais laiks dabai ir kā modinātājpulkstenis. Pieci grādi ir tā temperatūra, kad dabā sākas veģetācijas process. No zemes lien ārā pirmo pavasara puķu asni un sāk briest pumpuri. Dabas zinātnieks Andrejs Orehovs „LNT ziņām” stāsta: ja augstā gaisa temperatūra vēl saglabāsies pāris dienas, būs problēmas. Daba sapratīs, ka no miega celties laiks ir ne tikai pirmajiem pavasara vēstnešiem.
Andris Orehovs: „Ja vēl viss februāris, marts priekšā, nav nekādas garantijas, ka nebūs sals, iespējams pat liels sals. Tad ir ļoti slikti, jo augi var apsalt.”
Report.: Neparastie laika apstākļi ir ietekmējuši arī dzīvniekus. No ziemas miega ir pamodies lācis Vinnijs, kurš gribējis izkustēties. Marta Smita, salīdzinot notiekošo dabā ar cilvēku dzīvi, saka, ka šoreiz modinātājpulkstenis ir noskanējis naktī un, ja nakts vidū pamodinātam cilvēkam liek veikt rīta darbus, tad diezin vai, kad patiešām pienāks rīts, viņš spēs vēl kaut ko padarīt. Vēsture liecinot, ka bieži vien pēc siltiem ziemas mēnešiem sniega sega parādās tikai martā un noturas visu aprīli.
Linkir doma

Comments:
[User Picture]
From:[info]maris
Date:12. Janvāris 2005 - 09:18
(Link)
Khe.. Ir cilvēki, kurus naktī pamodina, tad šie pēc tam nevar iemigt.. Man nekad nav bijušas tādas problēmas..
[User Picture]
From:[info]ofuda
Date:12. Janvāris 2005 - 09:29
(Link)
Podnjatj podnjalji - no nje razbudilji ;-)
[User Picture]
From:[info]maris
Date:12. Janvāris 2005 - 09:33
(Link)
Kaut kas uz to pusi :D