ofuda - [entries|archive|friends|userinfo]
ofuda

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[20. Apr 2005|23:59]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Šis teksts ir kāda Vašingtonas universitātes studenta atbilde uz fizikas testa jautājumu.
Tātad jautājums: «Vai elle ir eksoterma (siltumu izdaloša) vai endoterma (siltumu uzņemoša)?» Lielākā daļa studentu savu atbildi pamatoja ar Boila–Mariota likumu (slēgtas sistēmas apjoms un spiediens ir atkarīgi viens no otra, t. i., gāze atdziest, ja tā izplešas, bet sasilst, ja tiek saspiesta).
Taču kāds uzrakstīja: «Vispirms mums būtu jānoskaidro, kā laika gaitā mainās elles masa. Tam mēs izmantosim dvēseļu skaitu, kas «iet uz elli», un to dvēseļu skaitu, kas to pamet. Domāju, mēs esam vienisprātis, ka dvēsele, kas reiz nonākusi ellē, vairs no tās neizkļūst. Tātad mēs esam noskaidrojuši, ka nav dvēseļu, kas pamet elli.
Lai noskaidrotu, cik daudz dvēseļu nāk klāt, apskatīsim dažādas mūsdienu reliģijas pasaulē. Dažas no šīm reliģijām noteic — ja cilvēks tai nepieder, tad viņš nonāks ellē. Tā kā uz pasaules ir vairākas šādas reliģijas un tā kā neviens nepieder vairāk kā vienai reliģijai, var secināt, ka visas dvēseles nonāk ellē.
Pamatojoties uz dzimstības un mirstības līmeni pasaulē, mēs secinām, ka dvēseļu skaits ellē pieaug neprātīgā ātrumā. Tagad apskatīsim elles apjoma izmaiņas, jo, vadoties no Boila–Mariota likuma, pie nemainīgas temperatūras un spiediena elles apjomam ir jāpieaug proporcionāli klāt nākušo dvēseļu skaitam.
Tātad mēs nonākam pie divām iespējām:
1. Ja elle izplešas lēnāk, nekā pieaug klāt nākošo dvēseļu skaits, temperatūra un spiediens ellē pieaugs, līdz tā uzsprāgs.
2. Ja elle izplešas ātrāk, nekā pieaug klāt nākušo dvēseļu skaits, krītas gan temperatūra, gan spiediens, tāpēc elle aizsals.
Šeit mums palīgā nāk manas kursa biedrenes Terēzas izteiciens: «Drīzāk elle aizsals, nekā es ar tevi pārgulēšu…» Tā kā man līdz šim šā goda ar Terēzu nav bijis (un, visticamāk, nekad arī nebūs), tad 2. variantam jābūt nepareizam. Tas noved pie atrisinājuma: elle ir eksoterma un nekad neaizsals.»
Tātad katastrofa elle gaidāma tikai dēļ Terēzes...
Ak,sievietes neesiet tik vieglprātīgas pret visumu!
Linkir doma

Comments:
[User Picture]
From:[info]aizliegts_v
Date:21. Aprīlis 2005 - 08:28
(Link)
Starp citu, viņš dabūja ieskaiti šajā jautājumā :)