Journal    Friends    Archive    User Info    memories
 

Obser Ver - Pētījums par procesiem

Jun. 11th, 2007 09:24 am Pētījums par procesiem

Tajos laikos, kad mazumtirdzniecībā pastāvēja pilnīgs monopols, fokuss uz klientu nebija tirdzniecības iestāžu stiprā puse. Monopolists saucās LPBS - latvijas patērētāju biedrību savienība (lai ko tas arī nozīmētu).



Jauniešiem, kuri no rīta uz skolu devās ar vienu mērķi - sarunāt, pie kā šodien dzert alu, bija jārisina arī tīri praktisks jautājums. Kur šodien var nopirkt alu? Konkrētajā apdzīvotajā vietā bija 4-5 LPBS tirdzniecības punkti, kuri bija diezgan izkaisīti un ar kājām apstaigāt visus nebija īsti praktiski. Talkā tika ņemta telefona grāmata. Protams, ka veikalu darbiniekiem nebija ne pienākums, ne vēlme atbildēt uz potenciālo klientu zvaniem, bet, ja jau reiz klausule pacelta, tad uz jautājumu "Labdien, vai jums šodien alus ir?" kaut kādu atbildi sniegt nācās. Tipa "Jā", "Nē", "Nav un nebūs", "Nav un nezinu", vai arī "Nē, !@@##$$%%^...", vai arī vienkārši "!@#$%^&*".

Negatīvas atbildes gadījumā tika likts lietā inovatīvs pētījums par procesu. Izrādījās, ka tajā apdzīvotajā vietā ir LPBS lokālā bāze, caur kuru liela daļa produktu nonāk veikalu plauktos, un alus bija viens no tādiem produktiem. Nav īsti zināms, vai produkti reāli tika bāzē arī uzglabāti, bet izplatīšana (vismaz daļēji) tika koordinēta caur bāzi. Un arī bāzi varēja sazvanīt, un arī tur vienmēr kāds nelaipnā balsī, bet tomēr atbildēja. Dialogs apmēram šāds: "Vai pilsētā šodien alus būs?" - "Jā." - "Kurā veikalā?" - "Piektajā". Nu un tad atkarībā no atbildētāja garastāvokļa varēja vēl noskaidrot detaļas - ap cikiem, un kāds alus.

Ja arī bāzē tika iegūta negatīva atbilde (tipa, nē-nezinu), pētījums deva vēl vienu iespēju. Izrādījās, ka konkrēto pilsētu apgādāja kādi 2-3 ražotāji un ražotāju realizācijas daļas arī bija sazvanāmas. Tur bija jāuzdod apmēram šāds jautājums "Uz to pilsētu šodien alu sūtīsiet?". Pozitīvas atbildes gadījumā zvanam uz LPBS, izstāstam viņiem labo ziņu, ka "alus būs" un mēģinam sarunāt/noskaidrot, kurā veikalā viņi to izliks.

Rezultātā jaunieši vienmēr pie veikala ar savām somām stāvēja pirmie. Kā arī iegūtas praktiskas zināšanas supply chain management jomā.

Leave a commentPrevious Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry