oblica - Komentāri [entries|archive|friends|userinfo]
oblica

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

10. Nov 2011|22:16
karuna
Mani pārsteidz daži ārzemēs dzimušie latvieši, kuriem vispār nav nekādas citvalodu ietekmes. Piemēram, K. Streips pēc akcenta un vārdu krājuma ne ar ko neatšķiras pēc vietējā padomju laikā dzimušā un augušā un starp krieviem dzīvojušā vietējā latvieša. Pat viņa manierēs ir saglabājies amerikānisms, bet ne valodā.

Tai pašā laikā VVF, kas dzimusi Latvijā un vienmēr centusies saglabāt tīru valodu, ir jūtama spēcīga citvalodu ietekme. Pēc pēc rakstura ir gluži parasta latviešu tante. Varbūt tas ir vienkārši individuāls talants, kas vieniem ir dots, bet citiem ne pārāk. Tieši tāpat ar krieviem, no kuriem daži runā latviski bez jebkāda akcenta, bet citiem nesanāk tik labi.

Bet nevar integrāciju reducēt tikai uz valodas prasmi. Parasti problēma ir tieši tradīcijas, piemēram, turki Vācijā ar savām attiecībām ģimenē un musulmaņu imigrantu attiekmi pret sievietēm Francijā. Pat perfektas vācu vai franču valodas prasmes to nespēj kardināli mainīt. Latvijā krievi, pat ar atšķirīgu valodu kultūras vērtību ziņā neko daudz neatšķiras no latviešiem. Mēs sapratīsim cik nebūtiskas ir šīs atšķirības, tikai tad, kad sāks parādīties arābu vai turku imigranti Latvijā, kas varbūt runās tekošā latviešu valodā, bet izturēsies pret katru sievieti minisvārkos kā pret prostitūti, vai uzbruks Muhameda karikatūru zīmētājiem.
Link Read Comments

Reply:
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.