oblica - Par pabalstiem - info [entries|archive|friends|userinfo]
oblica

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Par pabalstiem - info [27. Jun 2009|18:38]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Saeimā ir pieņemts likums „Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam", kā arī veiktas izmaiņas visos sociālo jomu regulējušos likumos.
Labklājības ministrija sniegusi saprotamu skaidrojumu:

Pabalsti

No 2009.gada 1.jūlija līdz 2012.gada 31.decembrim ģimenes valsts pabalsta apmērs par visiem bērniem būs vienāds, t.i., par katru bērnu - astoņi lati mēnesī.

No 1.jūlija ģimenes valsts pabalstu izmaksās par bērnu līdz 19 gadu vecumam, ja viņš mācīsies vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē. Savukārt, par bērniem, kuri būs dzimuši pēc 2010.gada 3.maija, ģimenes valsts pabalstu piešķirs tikai no bērna viena gada vecuma.

Par bērniem, kuri būs dzimuši pēc 2010.gada 5.aprīļa (šeit biju pārrēķinājusies vienā no iepriekšējiem ierakstiem, kāds no mums nav sarēķinājis pareizi, bet man slinkums pārrēķināt), viens no bērna vecākiem sakarā ar bērna piedzimšanu vai aizbildnis par bērna vecumā līdz gadam paņemšanu aizbildnībā saņems tikai bērna piedzimšanas pabalstu 296 Ls apmērā (bez piemaksām). Līdz tam pie piedzimšanas pabalsta tiks piešķirta arī piemaksa - par pirmo bērnu -100 lai, par otro -150 lati un par trešo un nākamajiem - 200 lati.

Laika periodā no 2009.gada 1.jūlija līdz 2010.gada 2.maijam personai, kura bērna kopšanas laikā vienlaikus strādās, vecāku pabalstu izmaksās 50% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra. Tāpat kā pensiju gadījumā, arī vecāku pabalsta izmaksas izmaiņas tiks piemērotas ar viena mēneša nobīdi. Piemēram, ja vecāku pabalsta saņēmējs turpinās strādāt arī pēc 1.jūlija, tad pabalsta izmaksas ierobežojums attieksies jau ar jūliju, savukārt, ja persona atgriezīsies darbā vai pārtrauks strādāt (pieprasīs bērna kopšanas atvaļinājumu vai pārtrauks gūt ienākumus kā pašnodarbinātais) ar 1.jūliju, tad izmaiņas tiks piemērotas ar augustu.

Jāatzīmē, ka izmaiņas vecāku pabalsta piešķiršanas jomā attiecībā uz tiem vecāku pabalsta saņēmējiem, kuri bērna kopšanas laikā atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā un, līdz ar to, negūst ienākumus kā darba ņēmēji vai pašnodarbinātie, nav paredzētas. Minētās personas vecāku pabalstu saņems pašreiz noteiktajā kārtībā un apmērā, t.i., 70% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Līdz ar to tajos gadījumos, ja līdz šim ģimene bija izvēlējusies vecāku pabalstu noformēt vienam no vecākiem, kuram ienākumi bijuši lielāki (vairums gadījumu - tēvam), tad, šobrīd šo pabalstu ir iespējams noformēt tam vecākam, kurš atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, un pabalstu saņemt 100% apmērā.

Savukārt, par bērniem, kas dzimuši, sākot ar 2010.gada 3.maiju, vecāku pabalsts tiks piešķirts tikai tām personām, kuras atradīsies bērna kopšanas atvaļinājumā un negūs ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais.

Ja, piemērojot šos nosacījumus, būs radušās vecāku pabalsta pārmaksas, to atgūšanai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra veiks ieturējumus 10% apmērā.

NB! Likums vēl nav izsludināts!
Linkir doma

Comments:
[User Picture]
From:[info]shelly
Date:27. Jūnijs 2009 - 21:02
(Link)
Aha.