Linux kā darba staciju operētājsistēma

« previous entry | next entry »
Nov. 4., 2008 | 06:01 pm

Originally published at 19 pints of beer. Please leave any comments there.

Tā kā jau iepriekš minēju, ka mācu studentiem par operētājsistēmām, tad sanāk viņiem mācīt arī par Linux. Šobrīd ir tikuši apskatīti tikai 2 lietotājam draudzīgi un viegli uzstādāmi distributīvi – Ubuntu un OpenSUSE. Izvēle uz šiem abiem, galvenokārt, krita tāpēc, ka Ekonomikas fakultātes studenti nav nekādi datoriķi un matu skaldīšana ar operētājsistēmu uzstādīšanu viņiem nav jāapgūst :) Bet ne par to stāsts.

Tēma kā tāda man likās interesanta ar to, ka abi šie distributīvi lielos vilcienos nodrošina standarta lietotāja vajadzības – biroja programmatūra tur ir, latviski rakstīt var, internets strādā. Vienīgi, OpenSUSE ir tāda drusku smagāka pēc savas būtības. Tad nu lūk – ņemot šo ideju par pamatu, uzstādīju uz viena mājas datora Ubuntu kā vienīgo operētājsistēmu un nu jau vismaz 2 nedēļas divi pusaudži to regulāri lieto un pagaidām nav izrādījuši ļoti skaļas pretenzijas par to, ka kaut kas nav atrodams vai neiet. Protams, jāņem vērā arī svarīgs fakts, ka datorspēļu spēlēšana uz datora ir aizstāta ar Xbox 360 konsoli :)

Mani ļoti iepriecināja arī fakts, ka Ubuntu strādā bez īpašām problēmām ar salīdzinoši ne tik svaigiem un populāriem dzelžiem. Vienīgais – ar ko nācās drusku pamocīties – ar BenQ 17″ LCD monitoru… Toties tāda lieta kā ķīniešu webkamera aizgāja rūkdama :) Tas pats attiecas gan uz ATI video karti, gan uz ASUS mātes dēli, gan arī Linksys WiFi štruntiņu.

Taču paturpinot tēmu “Migrēšana no Windows uz Linux” – ne tikai mani mājas lietotāji to ir izbaudījuši (nedaudz gan piespiedu kārtā), bet arī vismaz 2 mani studenti ir pārgājuši uz saviem datoriem no Windows uz Linux, kas, protams, mani ļoti iepriecina. Tiesa gan – abi šie studenti kvalificējās tuvāk datoriķiem nekā ekonomistiem.

Tā nu ņemot vērā šos abus iepriekšminētos faktus secinu, ka Linux kā darba staciju operētājsistēma pēdējo gadu laikā ir attīstījies līdz tādam līmenim, ka var jau sākt pārdomāt par tā ieviešanu arī ikdienas biroja dzīvē. Tas gan nenozīmē, ka šādi varēs pilnībā atteikties no administratora klātbūtnes, jo lai vai kā, bet daži sīkumi, ar kuriem saskāros gan es, gan mani studenti, uzstādot Ubuntu un šādas tādas ikdienā lietojamas programmas uz tā, bija saistīti ar forumu pētīšanu vai Linux komandrindas zināšanām un maziem eksperimentiem no sērijas “strādās-nestrādās”. Tomēr kopumā vispārējais stāvoklis šajā frontē salīdzinot kaut vai ar gadu diviem iepriekš ir uzlabojies.

Link | Add to Memories