Ienākumu deklarācija

« previous entry | next entry »
Mar. 28., 2008 | 01:49 am

Originally published at 19 pints of beer. Please leave any comments there.

Vakardienas – jeb pareizāk sakot, nu jau aizvakardienas – vakaru pavadīju velkot kopā savu pagājušā gada ienākumu deklarāciju un pildot miljons atskaites iekš EDS, kuras pagājušo gadu nebiju iesniedzis un kā rezultātā šodien – jeb pareizāk sakot, nu jau vakardien – samaksāju sociālo nodokli par visu pagājušo gadu, kā arī vēl uzrēķināto kavējuma naudu :) Tā sakot – ir labi zināt likumus un izpildīt tos laicīgi, tad nebūs lieki jāmaksā…

Nākamais čalendžs bija nosūtīt pašu ienākumu deklarāciju, kas it kā nebūtu nekas sarežģīts, taču ne vakarvakarā, ne šodien – normālā, caur web aizpildāmā veidā nebija iespējams. Uzminiet, kāpēc? Pareizi! Kļūda sistēmā! :)

Izrādās VID jautrīši bija uzlabojuši nesen kā EDSu un nav pamanījuši tur dažas kļūdiņas, kas “it kā” nav būtiskas, taču deklarācijas iesniegšanu (it sevišķi, ja ir bijusi kāda saimnieciskā darbība) aizpildot to pārlūkprogrammā, padara neiespējamu. Nojājos līdz pusdienām, izzvanījos pa visiem iespējamiem VID tālruņiem, beigās nospļāvos, atradu dokumentāciju kā veidot XML failus, kurus arī var ielādēt – un sataisīju savu deklarāciju kā īstens gīks – XML formātā :) Nu jau tā ir iesūtīta, parakstīta un gaida savu pieņemšanu rīt no rīta – jeb precīzāk sakot, nu jau šorīt :)

Taču ar to vēl visa epopeja nebeigsies – tuvākā mēneša laikā man nāksies samaksāt gan daļu ienākumu nodokļa par pagājušo gadu, gan sociālo nodokli jau par šo gadu, gan ienākuma nodokļa avansu par daļu šī gada, kas atkal kopā sastādīs diezgan prāvu summiņu… Un tad, kad paskaties tā uz tiem cipariem, pēkšņi neviļus gribas aizmirst par valsti un domāt tikai par savu labklājību… :/

Un vēl, protams, man patīk VID darboņu attieksme – 20.martā upgreidojam sistēmu, iespējams, neņemot vērā to, ka 1.aprīlis ir termiņš pašnodarbinātajiem un citiem sīkuzņēmējiem iesniegt gada deklarācijas… Forši, ko tur teikt!

P.S. Un šovakar pilnīgi nejauši atcerējos, ka man takš nākošajā nedēļā jābrauc uz Amsterdamu darba jautājumos. Labi, ka vismaz tik laicīgi par atcerējos, nevis pēdējā brīdī :)

Link | Add to Memories