Terabaits

« previous entry | next entry »
Okt. 3., 2007 | 08:35 pm

Originally published at 19 pints of beer. Please leave any comments there.

Šodien sapratu, ka laiks tiešām skrien. Cik tad sen atpakaļ es sāku darboties ar datoriem? Atbildēšu – kādi 15 gadi jau būs apritējuši. Padziļināti šajā sfērā esmu kādus gadus 12. Tad nu lūk – tad, kad es sāku, tad 40MB HDD bija norma, 100MB HDD – lukss. Taču esmu pastrādājis arī ar datoriem, kam pilnīgi normāli bija tikai 20MB disks. Mūsdienās tas jau ir izsmiekls, taču tobrīd pat 1GB likās kaut kas prātam neaptverams.

Bet nekas – laiks gāja un es tālajā 1997.gadā savam darba kompim viltīgi komponējot biju sabāzis 4 diskus ar kopējo apjomu 10GB!!! Tieši tik pat bija leģendārajam toaster.elva.org.lv serverim, uz kura bija viens no lielākajiem par brīvu pieejamajiem MP3 FTP (R.I.P.), kā arī vēl šādas tādas lietas. Tobrīd jau tas bija kosmoss! Taču nepagāja ne ilgs laiks, kad arī tas bija par mazu, lai arī tad 100GB disks bija kaut kas rets un nedzirdēts.

Tagad jau absolūtais minimums skaitās 80GB diski (mazākus pat laikam nevar jau vairs normāli nopirkt). Parasti ļauži priekš mājām pērk līdz visiem 250-500GB. Sākumā liekās, ārprāts, kā gan es “pietaisīšu” tik daudz brīvās vietas… Bet – ja dzīvojam mūsdienu tīklotajā pasaulē – tad pusgada laikā to disku mierīgi var piedrazot tā, ka maz neliksies… Bet ne par to ir stāsts :)

Gribēju tikai palielīties, kā arī pats sev atzīmēt kā milestone, ka esmu ticis pie sava pirmā terabaita! 1TB – agrāk kaut kas prātam neaptverams – mūsdienas… spļāviens jūrā :) Pieļauju, ka nepaies ne pusgads, kad tas būs pilns un vajadzēs vēlvienu :) Tā lūk!

Link | Add to Memories