nekurlande

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
10:40 am: Nezināmu iemeslu dēļ iespiedies prātā kā kāda sieviete man pirms pāris gadiem saka, ka viņai nepatīk, ka kaķus un suņus daži cilvēki sauc par mazuļiem. Bet nesaprotu kāpēc, nav taču tik lielas starpības viņu uzvedībā- viņi trīs reizes naktī tevi pieceļ bļaujot, visu laiku prasa ēst, tev aiz viņiem jāvāc izkārnījumi, jāslauka vēmekļi, viņi iznīcina mēbeles, telpaugus, skrien iekšā virsmās, kož, skrāpē, mēdz nelāgi ost, tev jāsargā, lai tie neizkrīt pa logu, un tā, un tā. Par spīti tam, daži cilvēki brīvprātīgi vēlas ieviest vairākus tādus savās mājās.
Nepārprotiet, es mīlu kaķīš-sunīš-bēbīšus, bet reizēm uzklausot cilvēku pieredzes stāstus aizdomājos - tik lielas starpības starp dzīvīgu mājdzīvnieku un mazu bērnu izpausmēm nav. Ja vien tev netrāpās mierīgs cilvēka mazais draugs, tad gan eņģeļi dzied un kola vienmēr ir auksta.

Comments

From:(Anonymous)
Date:April 22nd, 2021 - 11:39 am
(Link)
Starpība, manuprāt, ir diezgan fundamentāla. Savs bērns ir bioloģiskais imperatīvs, ģenētiski noteikts un instinktīvs uzstādījums savas sugas turpināšanai. Savā ziņā bioloģiskais pēcnācējs drīzāk ir savtīguma izpausme, ja tādā reptiļa smadzeņu un cīņas par izdzīvošanu līmenī vispār var runāt par tādu jēdzienu kā savtīgums. Savukārt pieņemts bērns vai mājdzīvnieks vairāk ir saistāms ar altruismu.
[User Picture]
From:[info]nekurlande
Date:April 22nd, 2021 - 12:20 pm
(Link)
Par altruismu mēs varam vienoties.
Un par savtīgumu, kas nereti nāk līdzi sava bērna radīšanai. Nereti to var labi novērot situācijās, kad vecāks ir vīlies savā bērnā (pat mazulī) un saka, ka iztēlojies un gribējis citādāk. Nemaz nerunājot par savu nepiepildīto sapņu realizācijas uzspiešanu bērnam. Tas, ka tiek radīts, jo gribas to un to, nevis, jo šķiet, ka ir iespēja kādam palīdzēt un dot iespējas.

Ierakstā gan vairāk runāju par maza bērna un dzīvnieka līdzīgajām uzvedības izpausmēm. Nesaku, ka bērni un dzīvnieki ir vienādi, kāds par citu labāks, vienkārši to, ka tiem mēdz būt līdzīgas izpausmes.
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:April 22nd, 2021 - 10:09 pm
(Link)
bērns ir mīlestība, bet mājdzīvnieks ir sadisms. dzīvnieki ēd gaļu un, lai uzturētu kaķi ir regulāri jānogalina jēriņi un trusīši - tas nav humāni un ekoloģiski.
[User Picture]
From:[info]nekurlande
Date:April 23rd, 2021 - 10:26 am
(Link)

Mīlestība ir pārāk abstrakts jēdziens.
No zīdaiņa var saņemt tik pat daudz mīlestības kā no kaķēna. Tas nekontrolēti dzīvo savu dzīvi par citiem nedomājot. Vai tas, ka tie ir nevarīgi pēc piedzimšanas un tiecas pēc aprūpētāja ir mīlestība? Šaubos.
Tas, ko mīl, vai savā prātā ir izfantazējuši vecāki, ir cita lieta.
Dzīvnieks, savukārt, var būt tik pat mīlams kā bērns. Nedomāju arī, ka izglābt paklīdušu kaķēnu no suņa zobiem, sūdīgiem saimniekiem, vai jūras skolas ir sadisms. Un jā, kaķi burkānus neēd.

Bērni gan arī nesmādē desiņas un pieniņu, ja tiem kāds iedod. Pat ja vecāki ir vegāni :)
Powered by Sviesta Ciba