Šugā faiv
 
17.-Apr-2016 11:10 pm
Salā ir sieviete, jau krietni gados, kuras hobijs un dzīves jēga ir tējas ceremonija.
Viņa dzīvo tuvāk lielajam kalnam, tradicionālā salinieku mājā ar salmu jumtu. Ap māju ciešā lokā fēnikspalmas. Pati sieviete staigā dzeltenā kimono, kuri nekur citur Japānā vispāri nav sastopami.
Aizgāju ciemos vējainā dienā, kad palmu zari? lapas? traģiski vandījās pa gaisu, debesīs pelēki mākoņi kustējās ar nenormālu ātrumu ar tumšzilām debesīm mākoņu plaisās. Šim traģiskumam kontrastā gaiss bija tropiski mitrs un silts.
Tējas ceremonija ir ceremonija. Viena no tām Ķīnas kultūras daļām, kuru japāņi pārņēma, pārveidoja pēc saviem uzskatiem, bet ceremoniālo būtību atstāja neskartu. Ceremonija ir process, kur katra darbība ir rituāls un kuras mērķis ir... Kāds ir mērķis?
Tēju īsti padzerties nesanāk. Arī saldumu paēšana ir tīri simboliska. Vairāk izklausās pēc militārās apmācības, kur tiek pasniegta perfekta procedūra bez noteikta mērķa. To var vērot kā perfektu mākslas darbu.
Pēc pāris stundu sēdēšanas seizā uz ceļiem sāp kājas. Kad sieviete piedāvāja pašam vadīt ceremoniju, es atteicos.
Tagad, kad redzu cilvēku kurš saka: "man patīk tējas ceremonijas!", man ir tāds bremžu brīdis - nespēju saprast kas cilvēkam galvā.
Comments 
17.-Apr-2016 05:44 pm
pieņemu, ka cilvēkiem tējas cermonija ir kā tāds stabilitātes simbols un galvā ilgas pēc kaut kā nemainīgi droša.
17.-Apr-2016 06:45 pm
Re, cik interesants skatpunkts! Man nemaz nebija prātā ienācis.
17.-Apr-2016 07:20 pm
:)
17.-Apr-2016 06:34 pm
tējas ceremōnijas japāņiem ir neproporcionāli vairāk rituāls nekā tēja. tāpēc man daudz labāk saista ķīniešu ceremōnijas, brīvākas, dabiski nesaspringtākas, bez perfekciōnisma fetiša. tēja arī viņiem krietni garšīgāka, subjektīvi, protams.
17.-Apr-2016 06:47 pm
Es pat teiktu tā - ceremonijā tēja vispāri ir tikai atribūts. Līdz šim esmu bijis tikai ķīniešu ceremonijā, kur viss notika ap tēju, nevis rituālu. Par garšu runājot, man arī mačča tā ne visai, bet japāņu tēja kopumā ļoti patīk. Ķīniešiem, tiesa, tēja ir daudzveidīgāka.
17.-Apr-2016 06:57 pm
jā, tieši maču biju domājis. savādāk viņiem ir arī ļoti foršas zaļās. un par tēju kā atribūtu ir pilnīga taisnība, tā šķiet tikai iemesls ceremonizēt.
This page was loaded Maijs 4. 2024, 5:15 pm GMT.