minikin ([info]minikin) wrote on May 10th, 2010 at 05:40 pm
Iedvesma :)

Noskatījos skrējēju izslavēto filmu Spirit of the Marathon... Jāatzīst, ka varbūt pat labāk nebūtu skatījusies, jo prātā kaut kādās neizskaidrojamas "masu psihozes" rezultātā (identificējoties ar filmas tēliem, acīmredzot) pilnīgi organiski un bez jebkādiem "par" un "pret" iezagās ideja par maratona distances noskriešanu...

Ar skaidru prātu domājot, es pat nesaprotu, kādā veidā es - fiziski absolūti vārgais radījums, - nonācu līdz kaut kam tādam. Turklāt jau pusmaratons man šķiet kaut kas tik pat kā nepaveicams, kur nu vēl matarons. Lai kaut ko tādu dabūtu gatavu, katru dienu ir jāvelta diezgan ilgs laiks treniņiem, turklāt nevis parastiem treniņiem, bet tiešām ilgiem, grūtiem un ar pieaugošu slodzi... maratons - tas taču ir dzīves veids! Tad kādā man nudien neizprotamā veidā cilvēkiem ienāk prātā (pat tādiem kā es), ka kaut ko tādu būtu "labi" vismaz vienreiz mūžā izdarīt? Nē, es tiešām nesaprotu, kur slēpjas tas āķis?!

Bet visā visumā - ne par to stāsts. Kopumā filma ļoti laba, sekojoši es to ļoti iesaku :) Man liekas, ka tā interesanta šķitīs arī tiem, kas nav "saslimuši" ar skriešanu, bet varbūt kļūdos.

No filmas visvairāk mani aizkustināja un iedvesmoja stāsts par pirmo oficiālo Bostonas maratona dalībnieci - sievieti. Bet tur nav uzsvars uz feminisma vēsturi utt, jo galvenā doma nebija manifests par sieviešu tiesībām skriet un sieviešu tiesībām vispāt, bet gan par cilvēka nebeidzamo vēlmi skriet, lai pierādītu (vai nu sev, vai citiem) to, ka kaut ko spēj. Un te nav runa arī par pirmajām vietām, medaļām un kausiem, bet gan par cilvēka spējām kārtējo reizi apliecināt to, ka it kā neiespējamais tomēr ir iespējams.

Tas notika 1967. gadā, kad sievietēm vēl nebija ļauts piedalīties maratonos (vismaz ASV), jo tika uzskatīts, ka sievietes ir pārāk vārgas/trauslas/nespējīgas... Taču Katrīna Svitzera (Kathrine Switzer) vēlējās pierādīt sev un savam trenerim, ka viņa tomēr spēj noskriet maratonu. Tā nu Svitzeras jaunkundze pieteicās Bostonas maratonam, kur viņas pieteikumu pieņēmuši, uzskatot to par vīrieša pieteikumu, savukārt oficiālo numuru pirms sacensībām devās saņemt viņas treneris. Viss gan negāja tik gludi, jo, skrējiena sākumā, kad Katrīnu pamanījusi prese, vienu no maratona organizētājiem pārņēmušas dusmas, un viņš meties Katrīnai virsū, mēģinot noplēst viņas numuru, lai viņu vairs nevarētu uzskatīt pat oficiālu maratona dalībnieci. Par laimi šis mēģinājums nebija veiksmīgs, jo skrējējai blakus skrējuši viņas draugs un treneris, kas dumsīgo kungu spēcīgi aizgrūduši prom no Katrīnas, par ko izpelnoties visai draudīgas replikas... Bet tomēr - Katrīna Svitzer distanci noskrēja, tādējādi mainot maratonu vēsturi visā ASV un droši vien arī visā pasaulē :)

Tādā veidā pirmo reizi ASV vēsturē sieviete bija oficiāli piedalījusies maratona skrējienā un arī tiešām to noskrējusi. Pēc dažiem gadiem sievietēm atļāva piedalīties maratonos ASV :)

Morāle: The greatest pleasure in life, is doing the things people say we cannot do. /Walter Bagehot/

Un te neliela aprakstīto notikumu vizualizācija:


 

Tags: , ,
 
( Read comments )
Post a comment in response:
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.