LETA; ANO ekspertu ziņojums: Klimata pārmaiņas var apdraudēt 30% dzīvnieku un augu sugu izdzīvošanu

April 9th, 2007 (03:11 am)

Brisele, 6.apr., LETA--AFP. Ja zemeslodes vidējā temperatūra celsies par 1,5-2,5 grādiem, 30% pasaulē esošo dzīvnieku un augu sugu varētu draudēt izmiršana, teikts ziņojumā, ko piektdien Briselē pēc nedēļu ilga darba pieņēmusi ANO starpvaldību ekspertu grupa klimata pārmaiņu jautājumos (IPCC).
Ja šīs klimata pārmaiņas būs straujas, no tām cietīs visi planētas reģioni, bet vissmagāk to izjutīs pašas trūcīgākās valstis, teikts dokumentā, ko izstrādājuši 2500 zinātnieki no vairāk nekā simts pasaules valstīm.
Lai gan vairāku valstu eksperti diskusijās atzinuši, ka viņiem nācies mīkstināt vai pat noklusēt savus secinājumus valdību spiediena dēļ, tomēr galvenais vēstījums tekstā saglabāts. Gandrīz pēdējā brīdī iebildumus izteikušas Krievija, Saūda Arābija un Ķīna.
Kā uzsvēris Eiropas Savienības vides komisārs Stavrs Dims, ziņojums skaidri parāda, ka klimata pārmaiņas jau pašlaik visai plašā mērogā ietekmē cilvēkus, ekosistēmas un ūdens resursus, un līdz ar tālāku temperatūras paaugstināšanos šīs sekas kļūs nopietnākas.
Ziņojumā brīdināts, ka siltumnīcefekta gāzu izmeši mainīs pašreizējo nokrišņu sistēmu, izraisot tropiskās vētras, paātrinot arktisko ledāju un kalnu šļūdoņu kušanu, palielinot gan nopietna sausuma, gan lielu plūdu draudus.
LETA AFP
Copyright © LETA