barvins ([info]barvins) wrote on March 7th, 2021 at 07:23 pm
Hmm. Lai izveidotu perfektu sapratni par to, kā strādā pasaule, būtu jāzina viss. Tas nav iespējams, smadzenes ir pārāk mazas, lai tajās satilpinātu informāciju par visu visumu. Tāpēc cilvēka galvā esošais pasaules modelis ir vienkāršots, neperfekts. Bet tas ir OK. Pasaules modelis ir tikai rīks, ko cilvēki izmanto, lai prognozētu, kas notiks nākotnē, lai prognozētu dabu, citu cilvēku uzvedību un savas darbības sekas. Un ja vienkāršots pasaules modelis pareizi prognozē nākotni deviņos gadījumos no desmit, tas jau ir ļoti, ļoti noderīgs rīks.
Nu, tobiš, pēc mašīnu analoģijas, parasti cilvēkam pietiek ar sapratni, ka griežot stūri pa labi un pa kreisi, mašīna pagriezīsies pa labi un pa kreisi, gāzes pedālis liek braukt ātrāk un bremzes pedālis apstādina. Ar to pietiek, lai lietotu mašīnu. Ja, savukārt, vajag saremontēt mašīnu, tad nepieciešamas daudz precīzākas zināšanas, kas notiek pa vidu starp stūres pagriešanu un mašīnas pagriešanos. Vai visiem tādas zināšanas ir nepieciešamas? Nē. Visi, kas nav mašīnu mehāniķi var pieņemt, ka mašīna strādā dēļ maģijas, dēļ dieva, vai vienkārši pieņemt, ka viņi to nezina (bet nu un tad, ka nezina, ja vajadzēs, tad wikipēdijā izlasīs attiecīgo ierakstu un uzzinās).

Ja domā šādi, tad:
* Sistēmas, kas nedod iespēju prognozēt nākotni vai dara to ar pārāk zemu precizitāti nav noderīgs rīks, bet labākajā gadījumā tikai mirkļa izklaide.
* Tava sistēma, tavs pasaules uztveres modelis nav statisks, tas visu laiku mainās un attīstās - kaut kādas lietas, ko tev bieži vajag, tu izpēti precīzāk un smalkāk, kaut kādas jomas, kas tev reti vajag - tur tu samierinies ar virspusēju sapratni, jo kāda starpība, tas tevi neskar.
* Tavs pasaules uztveres modelis ir unikāls, tieši tavām vajadzībām un situācijai piemērots. Nav būtiski, ko domā aizvēsturiski kristieši, kas dzīvoja savādākā pasaulē, nekā tu, nav būtiski, ko domā postmodernisti, vai sazinkas, viņi neko nezina par tavām unikālajām problēmām, vajadzībām un interesēm. Tas ir tavs modelis, svarīgi tikai, lai tas tev ļauj prognozēt tavas pasaules uzvedību.

P.S. Es domāju, ka tu esi totāli nojūgusies.
 
( Read comments )
Post a comment in response:
From:
( )Anonymous- this user has disabled anonymous posting.
Username:
Password:
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message: