:: puxti :: :: draugi :: :: arhīvs :: :: info :: << :: << :: :: >> :: >>
..:: Лео ир лэпнс ун спытигс езис ::.. - Komentāri
... le_Minga :: alias :: Leo ...
le_minga
8.marts
- oij - pat teevs pamaniijaas piezvaniit un apsveikt shodienaa -
- heh - atmineeties par taadiem no taada taaluma -
- katraa zinjaa jauki - sen nebijaam pljaapaajushi -

- ziedi man un Jums jaukaas -


-
- iz Ogres Veestiim -
-
- 8.marts un Bībeles mīts -

(2006-03-08)

Kā zināms, atzīmēt Starptautisko sieviešu solidaritātes dienu ierosināja revolucionāre Klāra Cetkina no Vācijas, tas notika 1910.gada 8.martā Kopenhāgenā, starptautiskas sieviešu konferences laikā – lai atcerētos Ņujorkas tekstilstrādnieces, kuras 1857.gada 8.martā devās gājienā pa pilsētas ielām, protestējot pret zemo atalgojumu un sliktajiem darba apstākļiem.

1908.gadā šajā dienā jau citas paaudzes ņujorkietes arī izgāja ielās, pieprasot aizliegt bērnu darbu, uzlabot darba apstākļus fabrikās un piešķirt sievietēm vēlēšanu tiesības.

1909.gadā Amerikas Sociālistiskā partija ierosināja pasludināt pēdējo februāra svētdienu par sieviešu dienu (starp citu, Krievija, kuras sastāvā bija arī Latvija, šos svētkus no 1913. līdz 1917. gadam atzīmēja tieši februārī).

Vairāk nekā simt Kopenhāgenas konferences dalībnieču, kas bija sabraukušas no 17 valstīm, Cetkinas priekšlikumu vienbalsīgi pieņēma.

Nākamajā 1911.gadā Starptautisko sieviešu dienu pirmo reizi atzīmēja Austrijā, Vācijā, Dānijā un Šveicē, tas notika 19.martā, un mītiņos piedalījās vairāk nekā 1 miljons sieviešu un vīriešu. Pie 8.marta eiropieši atgriezās 1915.gadā.

Tomēr ir vēsturnieki, kuri uzskata, ka 8.marta izraudzīšana par svinību dienu ir saistīta ar pavisam citiem – reliģiskiem – motīviem un Klāra Cetkina sieviešu sociālo kustību ir mēģinājusi saistīt ar savas tautas – ebreju – vēsturi. Tas ir stāsts par persiešu valdnieka Kserksa sievu Esteri.
Svētajos rakstos par Kserksu jeb Asveru, kurš reāli valdījis no 485. līdz 465.g. p.m.ē., stāsta Esteres grāmata. Sadusmojies uz savu sievu Vasti, Kserkss ar no tās šķīrās un meklēja vietā jaunu. Suzas pilsētā starp daudzām skaistulēm viņš izvēlējās Esteri. Izmantodama sava skaistuma varu uz valdnieku, viņa saņēma solījumu, ka viņš iznīcinās ikvienu, kurš vēlas pazudināt Esteres tautas brāļus. Kserkss, nezinādams sievas izcelsmi, to apsolīja. Tā Estere, drosmīgi rīkojoties, izglāba ebrejus no pilnīgas iznīcināšanas, ko bija ieplānojis pirmais no galma augstmaņiem Hamans, un valdnieka pavēli vērsa pret pašiem persiešiem.

Par godu šai dienai – 13.adaram (pēc ebreju kalendāra tas iekrīt februāra beigās – marta sākumā) sāka svinēt Purima svētkus. Jūdu reliģisko svētku kalendārā tie «pārvietojas» tāpat kā kristiešu Lieldienas un 1910.gadā iekrita 8.martā... Un tieši tad Klāra Cetkina izteica savu priekšlikumu.


Autors: Irisa Ošiņa

Reply

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
:: es ::
:: le Minga :: alias :: Leo... ::
User: [info]le_minga
Name: :: le Minga :: alias :: Leo... ::
:: kalendārs ::
Back Augusts 2021
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
:: saites ::