‮‮ - Milkshake [entries|archive|friends|userinfo]
‮‮

[ website | latest ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Milkshake [Oct. 30th, 2009|01:03 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Dziļurbumā pie Gudenieku pagasta Adzes naftu atrada jau 1963. gadā. Gudenieku nafta esot augstas kvalitātes parafīna tipa nafta, kas gan maz piemērota benzīna ražošanai, taču ļoti noderīga ķīmiskajā rūpniecībā, piemēram, kosmētiskajai produkcijai.

Naftas daudzumu Latvijas sauszemes atradnēs optimisti lēš ap 100 miljoniem barelu, jūras teritorijā - ap 360 miljoniem. Kopā latos tas ir nedaudz vairāk par 18 miljardiem (nezinu, varbūt kļūdos, rēķināju galvā).

Es saprotu, ka tā nafta ir salīdzinoši dziļi un daudzums ir relatīvi mazs, bet pat ja latvieši paši nevar izrakt neko dziļāku par meteorīta krāteri, ārvalstīs taču speciālistu netrūkst. Tajā pašā Norvēģijā ir tādi vikingi, kas tev kalnu noplēsīs, lai tiktu pie naftas kabatas. Un mums tā situācija tāda, ka katrs mazumiņš palīdz! (Samazinātās pensijas, piemēram :P)

Kā es sāku runāt par Latvijas naftu, visi uz mani tā dīvaini skatās. So, what's the deal? Ir kaut kādi nepārvarami šķēršļi? Lobijs? Vai arī es esmu pilnīgi stulbs un esmu kaut ko palaidis garām?

(Attēlā SIA "Alīna" apsaimniekotais turpat kilometru dziļais urbums Gudenieku pagastā.)

linkrakstīt

Comments:
[User Picture]
From:[info]barvins
Date:October 30th, 2009 - 02:32 pm
(Link)
Gan jau viss apstājas pie tā, vai izdevumi par tehniku un darbu tiks atpelnīti ar iegūto naftas daudzumu.
[User Picture]
From:[info]laboratorija
Date:October 30th, 2009 - 10:47 pm
(Link)
Nezinu, kaut kā neticu šitām atrunām.
From:[info]sewolawen
Date:October 30th, 2009 - 03:30 pm
(Link)
Man šķiet, ka ir nepareiza tāda pieeja kā "izraksim un pārdosim". Negribas, lai Latvijā ir tāda trešo pasaules valstu politika attiecība uz dabas resursiem, tos vienkārši iztirgojot. Domāju, ka pirms to mantu rakt, vajag arī uz vietas izveidot rūpniecību, kas to resursu arī patērētu un veidotu tam pievienoto vērtību, nevis kā tagad ir ar koksni - pārdodam baļķus un pēc tam tos pērkam atpakaļ papīra, mēbeļu, pat kurināmā veidā un tamlīdzīgi.
[User Picture]
From:[info]laboratorija
Date:October 30th, 2009 - 10:45 pm
(Link)
Nu arī salīdzināji naftu ar koksni. Ja būs nafta, varbūt arī rūpniecība uzradīsies. Ja neuzradīsies, vismaz nepaliks pliki izcirtumi un iztramdīti zvēri. Manuprāt, ja jēdz tikai novākt pa tīro, tad labāk no zemes dzīlēm.