‮‮ - [entries|archive|friends|userinfo]
‮‮

[ website | latest ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Sep. 22nd, 2004|08:03 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Vai Tu zināji, ka vislielākais zināmais dzīvais organisms uz mūsu planētas ir sēne? ASV Oregonas štata austrumos Armillaria ostoyae sēnes micēlijs apmēram 2400 gadu laikā pazemē ir izpleties gandrīz 900 hektāru platībā. Micēlija kopējā masa nav noteikta, bet tā aizņemtā teritorija (no putna lidojuma tās siluets satriecoši līdzīgs sēnei) pielīdzināma 1670 futbola laukumiem. Turklāt šis nav vienīgais zināmais šāda veida micēlija veidojums. Piemēram, vēl viena gigantiska micēlija struktūra atklāta arī Vašingtonas štatā netālu no Adamsa kalna, tās platība ir nedaudz mazāka - 600 ha. Daudzas noteikti vēl tikai gaida savu atklāšanu.
Gļotainais pelējums (Physarum polycephalum), neskatoties uz to, ka ir diezgan primitīvs organisms, izrāda nepārprotamas intelekta pazīmes – tas spēj atrast īsāko ceļu cauri labirintam, kura galā novietotas barības vielas. To savos eksperimentos pierādījis japāņu zinātnieks Tošijuki Nakagaki (Toshiyuki Nakagaki) – viņš izveidoja 30cm2 lielu ar agaru piepildītu labirintu, kura vienā galā ievietoja Physarum polycephalum kultūras fragmentu un otrā - barības vielām bagātu materiālu. Sēne nevis, kā tika gaidīts, aizpildīja visu tai pieejamo dzīves telpu, bet, izvēloties pareizo (turklāt īsāko) no četriem iespējamajiem ceļa variantiem, mērķtiecīgi ‘aizauga’ līdz labirinta otrā galā novietotajai maltītei.
Sēnes ir arī ārkārtīgi izturīgas. Pat uzsprāgušā Černobiļas atomreaktora iekšpusē konstatētas vairāk nekā 37 dažādas mikroskopisko sēņu sugas (piemēram, Alternaria alternata, Penicillum hirsutum, Cladosporium sphaerospermum u.c.). Radiācijas līmenis tur aptuveni 10000 reizes pārsniedz cilvēkam nāvējošo. Šāda sēņu dzīvotspēja ļoti patīk arī panspermijas teorijas (uzskats, ka dzīvības dīgļi izplatās Visumā ...) atbalstītājiem. Nevar noliegt, ka dažu sēņu sporas varētu būt spējīgas izturēt ceļojumu kosmiskajā telpā no viena debess ķermeņa līdz citam. Varbūt tieši tādā veidā sēnes ir nonākušas uz mūsu planētas. Ja mūsu Saules sistēmā ārpus Zemes jebkad tiks atklāta dzīvība, tad visticamāk tās būs baktērijas vai mikroskopiskas sēnes.
linkrakstīt