ES III

« previous entry | next entry »
Sep. 2nd, 2003 | 03:50 pm

Turpinot ES tēmu.

Atcerējos, ka vēl ir tāda "fīča" kā importance of being unimportant. Tas nozīmē, ka brīvās tirdzniecības apstakļos tā izdevīgāka ir valstīm, kas ir izmeros mazākas, jo lielākajās valstīs pieprasījums ir lielāks tādējādi uzlabojot mazo valstu terms of trade. Tapēc nevajag te man stāstīt, ka by default, šī savienība būs izdevīgāka lieljiem vaļiem, kas mūs izslauks. Būs tieši otrādi - viņu nodokļu maksātāji sūtīs pabalstus mums (ir tāda programma).

Protams, viena lieta ir relatīvais ieguvums no tirdzniecības, otra - vārda tiesības. Mēs jau tur varēsim pīkstēt, ko gribēsim, notiks kā gribes GBR, GER, FRA utt.

Vēl viens punkts - tas, ko es teicu darbojas teorijā, praksē - viss var būt.

Link | Leave a comment | Add to Memories


Comments {3}

Shelly

(no subject)

from: [info]shelly
date: Sep. 2nd, 2003 - 06:36 pm
Link

"Notiks kā gribēs citi.." - fantastiski mīļi. Un tagad viss notiek, kā mēs gribam?

Reply


relax

(no subject)

from: [info]relax
date: Sep. 2nd, 2003 - 11:51 pm
Link

Zajebaļi jau Eiropatrioti. Rakstot šito stulbumu tev neienāca prātā, ka Latvijai nemaz nav ko eksportēt, ko Eiropai vajadzeetu? Nu un ka lielāks pieprasījums? Pieprasījums ir pēc mūsdienīgām precēm un pakalpojumiem, bet Latvija eksportē kokus (pietam nevis meebeles, kurām vēl būtu kāda pievienotā vērtība, bet gan prastus komateriālus). Terms of trade neabšaubāmi tikai pasliktināsies iestājoties EU, jo te tikpat kā nav neviena reāli konkurētspējīga ražotāja, kas varētu radīt interesi vairāk importēt no Latvijas. Pašas Latvijas imports turpretim augs gan atceļot tirdzniecības ierobežojumus - gan jau ka pats esi pietiekoši gudrs, lai saprastu, ko tas nozīmēs.

Iesaku vēlreiz rūpīgi apsvērt EU sekas. Nevis balstoties uz truliem modeļiem, kas neabšaubāmi pārspīlē tirdzniecības pozitīvos efektus, bet konkrēti no tava personīgā viedokļa.

Vai tiešām ceri, ka EU reāli piešķirs Latvijai visu solīto finansējumu (nevis samazinās to līdz smieklīgam daudzumam aizbildinoties ar "itkā nepilnīgu attīstības plānu"?)

Tu ceri ka tev pašam no šīs naudas atleks kāds labums?

Vai iespēja ceļot bez pases un teorētiska iespēja vieglāk atrast darbu ārvalstīs 7 gadus pēc iestāšanās atsver nesamērīgo inflāciju, kas sekos dalībai EU?

Nemāni sevi. Inflācija būs, un krietni vien lielāka par algu pieaugumu. Ja tu to neesi ievērojis, EU nemaz nav tik liberāla, kā to sludina. Minēšu divus piemērus:
1) Iestājoties mums nāksies pieņemt savienības agrikultūras poltiku, kas radikāli paaugstinās pārtikas cenas (un kā zināms Latvijā cilvēki pārtikai velta LIELU sava budžeta daļu).
2) Nesamērīgi akcīzes nodokļi: augs degvielas cena, kas attiecīgi paaugstinās transporta izmaksas un visu ar to saistīto preču un pakalpojumu cenas (Daudz kas ārpus šīs kategorijas nepaliek, ko?).

P.S. Kopš kura laika Eiropas Savienība ir labdarības organizācija?

Reply | Thread


Kruts Skuju

(no subject)

from: [info]kruts
date: Sep. 3rd, 2003 - 10:17 am
Link

piekrītu, ka īstermiņā būs vairāk negatīvu efektu, bet nezkapēc visām valstīm ir prioritāte uz long term economic growth... to arī mūsu situācijā saskatu tikai kopā ar ES.

Reply | Parent