izvēle, sabiedrība utt.

« previous entry | next entry »
Jun. 10th, 2003 | 06:49 pm

Daudz esmu spriedelējis par iedzimtību, dzīves ceļa izvēli. No sērijas: vai sabiedrība mūs pataisa par tādiem, kādi mēs esam vai mēs paši izvēlamies savu dzīves ceļu. Un ja jau mēs paši izvēlamies savu dzīves ceļu, tad kāpēc daži to izvēlās savādāku nekā citi? Ja ir tā, tad tas pierāda, ka mēs uz šīs planētas nonākam jau ar savu pagātni, kaut ko mūsos iekodētu, citādi vienīgais, kas varētu ietekmēt mūsu izvēli būtu sabiedrība un audzināšana (bet tas šķiet arī apšaubāmi, jo ir tač gadījumi, kad vienā ģimenē ir divi pilnīgi atšķirīgi bērni).

To varētu pierādīt ar vienkāršu (!!!) eksperimentu. Vienu jaundzimušo izolēt no sabiedrības. Nevis pilnīgi izolēt, bet iznīcināt, jebkādu pozitīvu vai negatīvu tās ietekmi. Izaudzināt inkubatorā. Apgādāt ar nepieciešamo barību, bet nedot arī neko vairāk. Tikai to, kas nepieciešams eksistencei. Kad sasniegts apzinīgs vecums (???), tad ņemot vērā to, ka subjektā nevajadzētu būt nekādām morāles normām (kur lai tās rastos?) lūgt (netieši protams) kādu pakalpojumu, kas pēc morales normām būtu acīmredzami jāizdara. Tad arī pavērot vai subjekts piekristu vai ne. (Viss eksperiments protams aprakstīts triviāli.)

Pamatjautājums vienkāršs: vai cilvēks šeit ierodas kā balta lapa, vai jau ar kaut kādu informāciju (reinkarnācija)? Varbūt šī "informācija" tiek katram randomā piespēlēta dzīves sākumā? Šeit es nerunāju par talantiem, bet par domāšanu. Galvenais: vai pati sabiedrība rada savus ienaidniekus? Jo tad būtu nevērtīgi tādi termini kā sabiedrībai nevēlams elements.

Esmu jau ar citiem par to spriedelējis, bet pie slēdziena tā arī nenonācām. Varbūt te ir kāds kas uztvēra manu domu gaitu un kam ir savs viedoklis?

Link | Leave a comment | Add to Memories


Comments {8}

(no subject)

from: [info]crack
date: Jun. 10th, 2003 - 08:20 pm
Link

Hmm... ari es esmu par to domajis. Skjiet iespaidojos no nesliktaa serialinja ar nosaukumu Emulators :) Atceries tadu? IIsak sakot es beigu beigaas izdomaju ka cilveeks tomer piedzimst ar savu informaciju kura nostiprinas augot, pat ja tie butu taadi apstaklji kadus tu aprakstiji . Faktiski nevajag aizmirst ari par visiem parastajiem instinktiem , kuri ari ir no pashas saknes cilveekaa iekshaa.. taspashas sexualaas velmes, veelmes eest, veelme elpot, veelme uzzinaat .. Runajot par moraali - luk sheit man nav nemazaakas nojausmas par to kaa buutu.. jo butiiba morale ir katraa sabiedriba savadaaka tatad ta ir ieaudzinata . Un neaudzinot sho "inkubatora cilveku" droshvien taa butu visai pirmatniga.. Patiesibu sakot noteikti ka shadi eksperimenti tiek veikti :)

p.s. shadas tadas pixes no 6dienas laikam.. meklejamas sheit http://bounce.at.motorsport.lv/photogallery2/index.php?action=full&picture=P2010002.jpg&lang=en

Reply | Thread


Kruts Skuju

(no subject)

from: [info]kruts
date: Jun. 10th, 2003 - 09:18 pm
Link

neesmu nevienu Emulatora seeriju no saakuma liidz galam redzeejis, kau kaa nesanaaca

Reply | Parent


(no subject)

from: [info]h2o
date: Jun. 10th, 2003 - 08:39 pm
Link

ar taadu experimentu vareetu paarbaudiit vieniigi to, kaads ir inkubatoraa audzis cilveeks.sabiedriibas radiits friiks.mucaa audzis,caur spundi barots[nomaini vaardu muca ar inkubators...]
manupraat cilveeki schajaa pasaulee ierodas ar vienaadu pamatinformaaciju.tachu katrs pasauli redz un uztver savaadaak,un arii dziivee pieredzeetais,kaut vai niansees,tachu atschkjiras.liidz ar to kaadas iipaschiibas un funkcijas neattiistaas vispaar,citas savukaatr attiistaas ljoti speeciigi.un jaa->sabiedriiba rada pati savus ienaidniekus,tachu dara to neapzinaati,taadeelj to ietekmeet nevar.
p.s.tas ir mans subjektiivais viedoklis.pieraadiit vai apgaazt to iespeejams tikai vaardiski.

Reply


Konstantīns Joprsts

(no subject)

from: [info]joprst
date: Jun. 11th, 2003 - 01:59 pm
Link

Imho tu ar taadu experimentu nepanaaktu savu. Pilniigi izoleets cilveeks vegjeteetu un neizraisiitu nekaadu interesi vinju peetiit. Bet ja tomeer dot cilveekam jebkaadu pat minimaalu informaaciju - tad zudiis experimenta tiiriiba... jo taas informaacijas druskas veidos vinja uztveri - subjektiivo uztveri.

taapeec, man liekas, visaadas liidziigas ieceras, saakot ar Maugliju un beidzot ar Emulatoru, bija, taa teikt, nedaudz vienpusiigas...

bet ir tikai imho... imho... un vieniigi imho...

Reply | Thread


Kruts Skuju

IMHO

from: [info]kruts
date: Jun. 11th, 2003 - 03:05 pm
Link

...imho...

(īstenībā nezinu šā vārda īsto nozīmi, i'm horny, or what?)

Reply | Parent


Kruts Skuju

(no subject)

from: [info]kruts
date: Jun. 11th, 2003 - 03:06 pm
Link

jautājums jau patiesībā ir nevis par eksperimentu, bet par to vai tu uzskati, ka nāk mums līdzi vēsture, vai tomēr visu rada sabiedrība, abi uzskati ja iedziļinās var tikt apgāzti, bet kā tad ir īstenībā???

Reply | Parent | Thread


Konstantīns Joprsts

Re:

from: [info]joprst
date: Jun. 11th, 2003 - 03:36 pm
Link

Es uzskatu, ka viss tiek ieguuts dziives laikaa, ar piedzimshanu _imho_ tiek ieguuti tikai basic instincts. Faktiski piedzimst dziivnieks. Bet kaa var to atspeekot, tavupraat?

PS imho - in my humble opinion.

Reply | Parent | Thread


Kruts Skuju

(no subject)

from: [info]kruts
date: Jun. 11th, 2003 - 04:18 pm
Link

ir taču tik daudz piemēri kad "nelabvēlīgās" ģimenēs parādās pilnīgi savādāki (tb/ citādāki) exemplāri

un ir tač tik daudz runāts par mūsu izvēles brīvību, utt.

imho

Reply | Parent