kristiana - Bez ironijas - latvietis tipiskais [entries|archive|friends|userinfo]
kristiana

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Bez ironijas - latvietis tipiskais [May. 20th, 2015|08:45 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Žēl, ka šim vārdu savienojumam "latvietis tipiskais" piejaucēta ironija, nožēla un, bieži vien, arī rūgts izsmiekls. Es gribētu, lai tas nestu tieši pretēju asociāciju, par latviešos raksturīgo runājot ar lepnumu un apbrīnu.

Lūk, arī mēs esam latvieši tipiskie - vienmēr esam kā būtisku uzlūkojuši izglītošanos dzīves garumā. Un jā, tāpat kā daudziem latviešiem, mums ir sapnis par lielu mājas bibliotēku (latviešu unikaliāte šajā aspektā nudien netiek pienācīgi novērtēta - lielā kāre lasīt grāmatas un izglītoties, liels skaits lielāku un mazāku māju bibliotēku latviešu ģimenēs).

Doma ir reiz nojaukt divu istabu starpsienu un izveidot to savu, ar atpūtas krēsliem un tējas galdu, ar izeju uz dārzu :), lai vakarus varam veltīt klusiem brīžiem un grāmatām, viedām sarunām par pasaulīgo, cilvēces klupieniem un uzvarām, par to, kā dzīvot labāk, kā arī lai varam viens otram sūkstīties par to, ka jaunā paaudze vairs grāmatas nelasa.:)

Šo vēlmi vēl jo vairāk pastiprina fakts, ka latvieši sākuši biežāk rakt un meklēt atbildes savā dārziņā, un pēdējā laikā latviešu valodā iznāk tik daudz vērtīgas literatūras (šeit nav runa par pasaules bestselleriem).

Vai mēs to paveiksim? Ak jel, ļoti ceru, ka tie nepaliks tikai trīsdesmitgadnieku sapņi, kas bieži vien izplēn līdz ar straujo dzīves skrējienu un ikdienišķām rūpēm.
LinkLeave a comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]ravena
Date:May 20th, 2015 - 10:12 am
(Link)
atsevišķa klusa vieta - bibliotēka ar mīkstiem krēsliem, lielu logu un izeju uz dārzu -tas ir mans sapnis, arī:)
[User Picture]
From:[info]kristiana
Date:May 20th, 2015 - 11:38 am
(Link)
Nu redz, Tu arī latvietis tipiskais :D
Jādomā arī, kā lai tie grāmatu plaukti aizpildās. Principā mājas bibliotēka ir vieta arī galda spēlēm :) viskautko savā galvā jau štukoju, kā tai istabai būtu jāizskatās.
[User Picture]
From:[info]ravena
Date:May 20th, 2015 - 01:40 pm
(Link)
es jau smejos, ka mani drīz izmetīs ārā ar visām grāmatām. pārāk daudz viņu, tāpēc elektroniskās grāmatas nāk kā glābiņš:D
[User Picture]
From:[info]kristiana
Date:May 20th, 2015 - 05:01 pm
(Link)
Labi, ka ir tādas elektroniskās grāmatas un bibliotēkas, tiešām glābiņš :D