mans paleo uzturs jeb kā es to čītoju jeb mikrene šmikrene |
14. Apr 2015|10:26 |
pēc publikas pieprasījuma: kā es čītoju jeb šmaucu paleo diētu.
manas paleo diētas (Vōlas variants, sk te un te) galvenā daļa izskatās šādi:
bļodas tilpums ir 2 litri. tajā var sabāzt visu, kas termiski apstrādājams un kas dabonams piemājas maximā. visbiežāk tur ir: burkāni, kāposti, sīpols, puravs, paprika, tomāti, seleriju kāti, selerijas sakne, baklažāns, sēnes, brokoļi, un tā tālāk. (vēlams sagriezt 2-3 cm gabalos.)
kāposts mēdz aizņemt apmēram pusi.
visšvakāk ir ar tumšzaļo daļu. maximas pētersīļi un citi zaļumi man nepatīk. pagājušajā nedēļā biju sadabūjusi nātres. dažreiz maximā ir kolrābji ar visām lapām. lapas tad priecīgi lietoju. parasti gan kāds gādīgi ir lapas noplūcis.
saldētus zirnīšus tur vispār neklājas likt, bet lieku bērniem par prieku. viens bērns (mm) man šitos kāri ēd. otrs (mz) netuvojas.
bļodā ielej centimetru ūdens. Cieši apspaida ar pārtikas plēvi. ieliek mikroviļņu krāsnī, ieslēdz defolto režīmu, uzliek uz kādām 11 vai 12 minūtēm. pēc tam vēl atstāj tai pašā krāsnī atdzist.
tad pielej labo eļļu (kārtīgu šļuku; svaru nevērojam), un visādas garšvielas. mums pērn dārzā bija timiāna un bazilika pārprodukcija, tos tad arī beru. dažreiz piegriežu svaigu ķiploku. kārtīgi samaisu. ēdu.
saka, ka taukvielas nevajadzētu taupīt arī tādēļ, ka tur ir taukos šķīstošie vitamīni, kuri citādāk neuzņemsies. nezinu, neesmu šo studējusi.
diemžēl daļa ir jāatstāj laulenim. viņam arī garšo. man vajag lielāku bļodu.
==== MIKRENE ŠMIKRENE =====
protams, alu cilvēkiem nebija mikreņu. un atejiet nost no datora; alu cilvēkiem nebija arī tāda. pati Vōla noliedz mikreņu lietošanu, jo tās "rada nekārtības molekulās", turklāt ēdiens neesot garšīgs. tā "nekārtība molekulās" nav nekāds izvērstais arguments, un atsauču viņai nav. kas attiecas uz garšu - sākumā es šādi gatavoju frī salmiņos sagrieztus kartupeļus, un sīči ziņoja, ka šie ir labākie no maniem kartupeļiem (protams, dažiem varētu būt baisi iztēloties, kādi tad ir mani pārējie ēdieni).
es reiz mēģināju sameklēt informāciju par mikreņu kaitīgumu. meklēju diezgan neilgi, un neko prātīgu neatradu. internetā klīst briemustāsts par brokoli, kas tika vārīts mikrenē, un zaudēja visas uzturvielas. bet viņš tika vārīts ūdenī; mikrenē nevajag vārīt. manā variantā produkti tiek tvaicēti. protams, uzturvielas zūd, produktu termiski apstrādājot. jo ilgāk apstrādā, jo vairāk zūd. 11 minūtēs zūd mazāk nekā 1 stundā, tas nu ir noteikti. garša gluži kā tvaicētam, tikai čakars mazāks.
protams, ja nav slinkums, tad gatavoju dārzeņus katlā. bet parasti ir slinkums. un man nav ilūziju par savām kulinārajām izaugsmes iespējām. šis ir variants cilvēkiem, kas ļoti nedraudzējas ar ēdienu gatavošanu.
interesenti lai iejūtūbē dārzeņu gatavošanu mikroviļņu krāsnī. tur šis variants ar plēvi ir izvērsts.
=== DĀRZEŅI DRĀZEŅI, GAĻA ŠMAĻA====
ik pa laikam parādās pētījumi, kuros cilvēki ēd vai neēd gaļu, ēd vai neēd taukus, piena produktus, beigās daļa no viņiem noliek karoti. vai gaļa kaitīga? ja cilvēks trīsreiz dienā ēd desmaizes, un neko citu, tad droši vien tas ir kaitīgi. tāpat ar tiem vegāniem, svaigēdājiem, piena produktu lietotājiem un nelietotājiem, un visiem citiem. varētu būt, ka ir gandrīz vai vienalga, ko viņi vēl ēd, ja vien viņi ēd arī dārzeņus. turklāt dažādus, no visiem iepriekšminētajos linkos minētajiem veidiem.
ja kāds ir svaigēdājs un bāzē savu diētu uz dārzeņiem, viņš droši vien ēd veselīgāk par to, kas pārtiek no banāniem un riekstiem. ja vegāns aizraujas ar dārzeņu daudzveidību, tas ir citādāk nekā aizrauties ar graudu un kartupeļu ēdienu daudzveidību. un tā tālāk. ja pie gaļas ēd tikai kartupeļus, tad šitais varētu būt neveselīgāk nekā gaļa ar dažādiem dārzeņiem. jo mikroelementi, vitamīni, antioksidanti un kas tur vēl. rezultātā ne jau no gaļas noliek karoti. bet no tā, kas netiek apēsts.
=== OGĻHIDRĀTI ====
ja izēd tādu dārzeņu bļodu, un vēl gaļas gabalu klāt, tad vēderā daudz kam citam vietas vairs nepaliek. sanāk uzturs pamatā no olbaltumvielām un taukiem, un tur ir ļoti maz ogļhidrātu. tas tad ir nākamais paleo diētas stūrakmens - maz ogļhidrātu. patiesībā tiek prasīts: - sākumā izslēgt glutēnu saturošos graudu produktus (glutēnu satur rudzi, kvieši, nesatur auzas, rīsi, griķi), - pēc tam izslēgt visus graudus,
- kartupeļus samazināt līdz divām ēdienreizēm nedēļā, pēc tam izslēgt pavisam.
it īpaši autoimūno slimību slimniekiem iesaka izslēgt glutēnu saturošos un piena produktus, jo ir liela varbūtība, ka glutēns un kazeīns varētu būt imūnsistēmas nesakarīgās darbības izraisītāji. nu nezinu; es esmu izslēgusi daļēji. ēdu brokastīs auzas, kuras gan varētu būt bez glutēna, bet nav, jo lētajās auzās ir citu graudu piemaisījumi. un nedēļas nogalēs zaudēju kontroli pār savu diētu (ōmiņš plus mana rijība), tad ir visādi. pusotra mēneša laikā sevi vērojot, esmu nonākusi pie aizdomām, ka man tiešām ir kaut kāda ogļhidrātu vielmaiņas bremze, un šāda mazogļhidrātu diēta man nāk par labu.
=== NOBEIGUMS ===
vēl es brokastīs parasti ēdu auzu pārslas, kas aplietas ar aukstu ūdeni, un kur klāt ir rozīnes un blenderētas ogas no saldētavas (mellenes, brūklenes, pīlādži). šis ēdiens man patiešām garšo, ēdu kaut ko tādu jau gadus 20. ar tām ogām varu ievilkt ķeksīti pie antioksidantiem. ir ļaudis, kam šis ēdiens ar pirmo reizi ārkārtīgi iegaršojas (es un mazzaķis), un ir visi pārējie. ja negaršo, tad nevajag; neiegaršosies.
esmu izslēgusi arī piena produktus. pie kafijas leju sojas pienu.
bērnam būtu ļoti grūti uz kaut ko tādu pāriet. bez glutēna, bez piena produktiem, bez kartupeļiem, bez pusfabrikātiem. bet pieaugušajam - vieglāk par vieglu. it īpaši ja viņam garšo dārzeņi.
kopumā šī ir patīkamākā diēta no visām, ko esmu izmēģinājusi. jo varu pēc sirds patikas noēsties lietas, kas man garšo.
|
|