kihelkonna - mazmurkšķa (4.5) un mazzaķa (1.9) hronikas - lasīšana, runāšana uc [entries|archive|friends|userinfo]
kihelkonna

[ website | kihelkonna - apdzīvota vieta sāremā salā ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

mazmurkšķa (4.5) un mazzaķa (1.9) hronikas - lasīšana, runāšana uc [26. Nov 2011|10:43]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
jaunums īss. vakaros grāmatlasīšanā man blakus sēžot mm bija pasācis norādīt uz vārdiem tekstā. re kur rakstīts "te", "uz" un tamlīdzīgi. pamazām mm jau sāka norādīt uz trīsburtu vārdiem, vakar jau uz četrburtu vārdiem un garākiem. laikam var ielikt ķeksīti, ka mm bišķi prot lasīt.

burtus mm pazīst jau sen. nekad neesmu spiedusi kaut ko atrādīt vai lasīt vārdus pa burtiem. atprasīšana mūsmājās ir aizliegta. nu, 4.5 gadi ir lasīšanai sensitīvais vecums pēc Montesori.

mz savukārt vēl aizvien sakarīgi nerunā. mm jau 10 mēnešos teica puķ (puķe), aķ (kaķis) un tamlīdzīgi. mz (1 gads un 9 mēneši) vēl aizvien puķi apzīmē ar skaļu gaisa ievilkšanu (smaržo), kaķi ar "ai" (pārveidots ņau) un tamlīdzīgi. diezgan daudzus dzīvniekus viņš sauc pēc to balsīm, kaut arī nelietoju nekādus ņauvas un mūjas. bet diezgan detalizēti. vista ir kā, gailis ir kī, lauva ir gārdziens un tā tālāk, viņš var attēlot diezgan daudzus zvērus un putnus.

ir arī daži divzilbju vārdi - gugū (jogurts), oō (telefons), abū (ābols), aģī (mandarīns), bimbū (pingvīns), bumbū (bruņurupucis), bambā (bumba) bamā (banāns) un tamlīdzīgi. viņa pirmais skaidrais divzilbju vārds bija kukū, un laikam šī vārda ietekmē viņš visiem dizvilbju vārdiem otro zilbi izstiepj. mammā, kakā un tamlīdzīgi. viņš pazīst dažus burtus un ciparus. burtus var izrunāt. dažreiz viņš skaita - vī ķū ķī cē.

mazmurkšķis diezgan agri iemācījās teikt "cu", kas bija saīsinājums no "lūdzu" un tika lietots ar nozīmi "dod šurpu". mazzaķis savukārt saka "ģis", kas ir saīsinājums no "paldies" un nozīmē "še ņem". tad vēl mm runāšanas sākumā pārsvarā lietoja nebalsīgos līdzskaņus, bet mz vairāk lieto balsīgos un gandrīz katrā vārdā ir kāds b.

un par to, ka viņam vienkārši kaut kādi runājamie orgāni nav izauguši, spriežu pēc tā, ka viņš nevar izrunāt tik bieži dzirdamo vārdu "Lelde". viņš saka Uaua. jau sen.

bet pirms dažām nedēļām kad gājām pastaigāties mz nolēma kāpt pa kāpnēm uz augšu un nevis uz leju. viņš uzkāpa no otrā stāva piektajā, tad es viņu nonesu stāvu lejā, viņš atkal kāpa un tā tālāk, kopā viņš uzkāpa kādus 7 stāvus. ņemot vērā, ka pakāpiens ir viņa puskājas augstumā, varētu salīdzināt ar rāpšanos ēģiptes piramīdā. nav slikti priekš tāda, kas sācis staigāt tikai 15 mēnešos. mm nekad nav kāpis 7 stāvus un noteikti atteiktos.
Linkir doma

Comments:
[User Picture]
From:[info]jojo
Date:26. Novembris 2011 - 12:54
(Link)
varbūt atšķirība starp puisīšiem un meitenītēm? Māsas puikas abi teica ģis (paldies) un citādas līdzeklības Mazzaķim.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:26. Novembris 2011 - 12:58
(Link)
meitenes nebalsīgas un puikas balsīgi :)