- CIELAVIŅA pēc šitās receptes vienmēr sanāk ļ.garšīga (atkārtoti)
- 31.3.13 11:26
-
cepta māsai par godu - ēdām un murrājām (ja godīgi, gribēju palielīties, kāda es laba saimeniece, man mazvērtības komplekss kopš bērnības, kad neko vairāk kā traukus mazgāt man virtuvē neļāva - es tur visiem pa kājām esot pinusies). tagad jūtos revanšējusies.
BEZĒ BISKVĪTS:
300g cukurs
4 olu baltumi
50g miltu
180g riekstu
KRĒMS:
3 olu dzeltenumi
20g cukurs
30g ūdens
200g sviests
2 ēd. kar. kakao
50g kondensētais piens
25g rums (vai ruma koncentrāts)
DEKORĒŠANAI:
150g šokolāde
150g saldais krējums
25g rums (vai ruma koncentrāts)
zemenes - pēc vēlēšanās
Vislabāk Cielaviņa garšos trešajā dienā. Pirmajā jācep biskvīts, otrajā jāgatavo krēms, un jāveido kūka, tad tai vajadzētu ievilkties, un beidzot trešajā dienā var glazēt, rotāt un ēst nost. Visu darīt vienā dienā pēc maniem ieskatiem ir pārāk daudz darba.
1.GATAVO BISKVĪTA MĪKLU.
Riekstus izber plānā kārtiņā uz sausas pannas un cepeškrāsnī apgrauzdē. Noberž miziņas. Atdzesē un smalcina ar nazi. Ja riekstus smalcina rullējot vai dauzot, tad izdalās eļļa un tie salīp. Biskvītam sausā traukā liek olu baltumus, cukuru sadala 3 daļās un pievieno pakāpeniski, nepārtraukti putojot, līdz veidojas stingras putas. Tad iecilā izsijātus miltus un sasmalcinātos riekstus.
2. CEP BEZĒ BISKVĪTU.
Uz cepamā papīra uzzīmē divus apļus (25-30 cm diametrā). Un izgriež tos par 2 cm lielākus. Biskvīta masu sadala divās daļās un katru liek uzzīmētajam aplim vidū, ar konditorejas nazi masu uzzīmētajā aplī vienmērīgi izlīdzina. Olu baltumu cepumu liec līdz 90-100 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī un kaltē 1 stundu. Man parasti sanāk kaltēt vismaz pusotru. Ja krāsnij nav ventilatora, tad durvis ir nedaudz jāatver. Pēc krāsns izslēgšanas bezē cepumu ieteicams tajā vēl atstāt un atdzesēt.
3. GATAVO KRĒMU.
Katliņā no ūdens un cukura savāra sīrupu. Saputo olu dzeltenumus, palēnām tiem pielejot un pieputojot karsto sīrupu. Pieliek sviestu, kakao un turpina putošanu. Pakāpeniski pieputo arī rumu un kondensēto pienu. Krēmu atdzesē ledusskapī.
4. KĀRTO KŪKU
Biskvītam noņem cepamo papīru. Uz viena biskvīta liek apmēram trešdaļu krēma un nolīdzina. Virsū liek otru biskvītu. Palikušo krēmu vienmērīgi pārklāj kūkas virsai un malām. Rotā ar šokolādes glazūru, taisītu no šokolādes, saldā krējuma un ruma. Var dekorēt arī vienkārši nokaisot ar grauzdētiem riekstiem vai zemenēm.
5. PASIEDZ KŪKU
6. ĒD KŪKU UN UZKLAUSA KOMPLIMENTUS