jack Tagad Laika atkritumi Cieņa Pats nelabais "AUTOaprūpe"
  • 5/26/10 10:35 am
  • Parēķināju vakar, kas man darās mājās ar brūvējumiem: 20 L medus vīna, 20 L pieneņu vīna, 20 L bērzu sulu vīna, 20 (varbūt vairāk) rabarberu vīna, vakar sapildīju 43 pudeles ar alu un ieliku vēl 25 L rūgt. :) hmm
  • 23 domasdomāt
  • 5/26/10 10:38 am
  • ивилмикииmikii

    d00d, kur var pietiekties uz alus degustāciju? :D


  • atbildēt
  • 5/26/10 10:52 am
  • .zintish

    nu un kur tu biji, kad es pagājšnedēļ bļaustījos par to, vai kāds zin kaut ko par pieneņu vīnu?
    (ohh, varbūt tu nelasi vnk.. might be)


  • atbildēt
  • 5/26/10 10:53 am
  • .zintish

    un rabarbru vīnu tu kā taisīji? tak ne jau sulu no vinjiem spiedi (vai maz var izspiest)


  • atbildēt
  • 5/26/10 10:58 am
  • jack
    jackjack

    Vēlāk uzrakstīšu :)


  • atbildēt
  • 5/26/10 10:58 am
  • jack
    jackjack

    Pienenes salasa, izplēš dzeltenos tikai, bez kauslapām.

    Pieliek uz 10 L 1 kg cukura (10% sīrups) + tanīnu nedaudz (var samalt rozīnes) + skābes (var citronskābi, labāk vīndaru veikalā ābolskābi+vīnskābi). 4 dienas patur istabas temperatūrā.

    Tad nokāš, izspiež no dzeltenajjiem sūdiem pēdējo sulu un pilda pudelē. Vēl 1 kg cukurs uz 10 L + raugu un rauga bagātinātāju. es izmantoju LALVIN raugus.

    Hidroslēdzi virsū un aidā.

    Ideāls pēc 2-5 gadiem,


  • atbildēt
  • 5/26/10 11:44 am
  • .zintish

    rauga bagātinātāju jau var turpat kur vīna raugu iepirkt ne?
    ir kāds konkrēts ieteicams veikals?


  • atbildēt
  • 5/26/10 12:18 pm
  • jack
    jackjack

    Jep. es visu pērku http://www.mansdarzs.com/

    Tur ja kas, miera 15, pagrabiņā sēž forša tante, visu izstāsta kas un kā :)


  • atbildēt
  • 5/26/10 11:22 am
  • madis
    madismadevil

    nommmmm :D


  • atbildēt
  • 5/26/10 01:15 pm
  • stradnieks
    stradnieksstradnieks

    man ar alu iet grūti. otro porciju uztaisīju (25 litri), bet atkal kaut kas dīvains ar rūgšanu - it kā ir, bet nav izteikti kā citiem esmu redzējis, nu, tur putas 5ceņi augstumā, hidrotapa burbuļo kā putras katls, bet man huju, hidrotapa nevienu burbuli nelaiž, putas labi, ja pāris ceņi un gaisa noplūdes no rūgumtrauka nav. iepriekšējai porcijai arī tā bija, rezultātā kaut kas no ala bija, bet ne līdz galam. huju, neko nesaprotu.

    koroče, piedraugošu un ar milzu cerībām sagaidu vairākus postus par aliem. vēlāk, moš, pievērsīšos arī vīniem un sidriem.

    let's be friends!!!!


  • atbildēt
  • 5/26/10 01:19 pm
  • jack
    jackjack

    1) pastāsti smalki ko darīji un no kā taisīji?
    2) diemžēl es piedraugot nevaru, jobanais limits beidzies.


  • atbildēt
  • 5/26/10 01:30 pm
  • stradnieks
    stradnieksstradnieks

    1) tallinas 39 ir veicis, kur var nopirkt alu iesalu ekstraktus. Uzsildu pāris litrus ūdens, piejaucu to ekstraktu, piejaucu cukuru 1.kg, kad viss izšķīdis (neuzvārīt), tad pielieku pie 20litriem ūdens. pagaidu, kad sagatavotā misa atdziest līdz kādiem 22grādiem, laistos, lai misā iedabūtu skābekli. tad no misas noleju kādu puslitru, pieberu raugu, un te jau sākās problēma, jo it kā vajadzētu, lai tajā puslitrā raugs baigi savairotos, bet man, huju, tur kas sanāca jēdzīgs, pāris putiņas, tad pieleju visam klāt, vāku virsū, hidrotapu iekšā un lieku uz pāris dienām, lai process notiekās. bet process ir aizdomīgi mierīgs un vājš. un nesaprotu, kur problēma, it kā visu daru, kā veikalā teikts.
    2) galvenais jau no Tevis kādu infu iegūt, es jau esmu moralpain fatass with just few interests.


  • atbildēt
  • 5/26/10 01:39 pm
  • jack
    jackjack

    Es arī no ekstrakta taisīju, ir viens būtisks faktors, ka principā raugs jāieber sākumā aukstā ūdenī. pie ~24 grādi nahuj nomirst visas baktērijas alus raugam. Es domāju, Tu kaut kur Te esi sapisies.

    Īsāk sakot, es sakarsēju to koncentrātu, paņemu cukuru, iesalu, iegāžu karstā ūdenī. Tad spainī iegšā un auksto ūdeni klāt. Ja nav, tad pagaidu, kad paliek vēss viss tas un tad raugu, kuru vēsā ūdenī kādas 20 minūtes paturēju, izmaisu, ieleju tajā spainī un viss. Taisu ciet.

    Vakar ieliku, bet šodine takā traks jau burbuļo.

    ___________

    Tiešām, vienīgais, kas man nāk prātā, tad Tu esi kaut kādā brīdī ielicis raugu pārāk siltā vidē. rēķini, remdens ūdens ir tad, kad ir 36 grādi, respektīvi Tava temperatūra. Tātad uz tausti, lai būtu zem 25 vajag lai liktos tas ūdens vēss.


  • atbildēt
  • 5/26/10 02:09 pm
  • stradnieks
    stradnieksstradnieks

    man ir divi termometri, faktiski trīs. viens uzlīmēts uz rūgšanas trauka - nav pārāk precīzs, labi nolasāms. tad ir istabas, tad ir tāds tieši misā metams un viņš parāda. vidējais toč vienmēr ir bijis ap 22, kad raugu močīju iekšā.


  • atbildēt
  • 5/26/10 01:40 pm
  • jack
    jackjack

    Kādu koncentrātu izmanto?


  • atbildēt
  • 5/26/10 02:10 pm
  • stradnieks
    stradnieksstradnieks

    huj, atceros, būšu mājās, pateikšu. domāju, ka no šķirnes, īpaši procedūra neatšķiras.


  • atbildēt
  • 5/26/10 01:41 pm
  • jack
    jackjack

    ĀĀĀ, bļe.

    A kur Tu raudzē viņu? Istabā? Pagrabā? skapī?


  • atbildēt
  • 5/26/10 02:11 pm
  • stradnieks
    stradnieksstradnieks

    istabā. istabas temperatūra vakar bija 20, misas temperatūra 22.


  • atbildēt
  • 5/26/10 02:13 pm
  • jack
    jackjack

    Nu pilnīgi viss šķiet pareizi.
    Sūdīgi rūgst tad, kad vai nu raugs nobeigts, vai temperatūra pa zemu. hz


  • atbildēt
  • 5/26/10 02:18 pm
  • stradnieks
    stradnieksstradnieks

    labi, mēģināšu kaut kad vēl trešo reizi, ja nesanāks, tad hujaks, vairāk nebojāšu laiku un materiālu. škrobe gan ir..

    starp citu, orb.lv rakstā pie medus vīna piemini rauga bagātinātāju, wtf is that? vai to var pielikt arī pie alus raudzēšanas pirmā etapa, tieši manā gadījumā, kad īsti nesaprotu, kas ar to švako rūgšanu?


  • atbildēt
  • 5/26/10 02:36 pm
  • jack
    jackjack

    Tas ir vīna raugiem, paredzēts vīniem, kuros nav nekā tāda, pa kurieni baktērijām tusēties.


  • atbildēt
  • 5/27/10 06:32 pm
  • stradnieks
    stradnieksstradnieks

    divi jaut: 1) vai esi atradis universālu, ne visai dārgu veidu, kā izmērīt brūvējumu alko stiprumu? es domāju gan alum, gan vīnam, gan citām huiņām? vai arī mēri dzerot?

    2) izlejot alus pirmreizējās rūgšanas trauku, apakšā ir ap 2 ceņi visādas huiņas, vai tā varētu būt neliela pazīme, ka tomēr rūgšanas process ir +- noticies?

    paldies, lai veicas.


  • atbildēt
  • 5/28/10 12:28 pm
  • jack
    jackjack

    Ar alu ir vienkārši, viens kg uz 23-25 L no koncentrāta būs ~5%,
    Vīnam nopirku saharometru, bet ar to ir drusku sarežģītāk. Precīzi rāda tikai tad, kad ir pilnībā izrūdzis, rugšanas laikā ne pārāk, tad pec cukura blīvuma var noteikti. Bet jāmēra sākumā un beigās, tad atšķirība jāsalīdzina. paskaties, kā es medus vīnu taisīju: http://www.orb.lv/blog/?item=99141

    2) tieši tā, tie ir visi raugi, šanci pabeiguši, nolīduši lejā nahuj pagulēt. Rauga un drazu nogulsnes, tas nozīmē, ka finito.


  • atbildēt
  • 5/26/10 02:33 pm
  • love me like you dodzeina

    un kad tu mūs ciemos aicināsi? :D


  • atbildēt