- 5/26/10 10:35 am
- Parēķināju vakar, kas man darās mājās ar brūvējumiem: 20 L medus vīna, 20 L pieneņu vīna, 20 L bērzu sulu vīna, 20 (varbūt vairāk) rabarberu vīna, vakar sapildīju 43 pudeles ar alu un ieliku vēl 25 L rūgt. :) hmm
- 23 domasdomāt
- 5/26/10 10:38 am
-
d00d, kur var pietiekties uz alus degustāciju? :D
- atbildēt
- 5/26/10 10:52 am
-
nu un kur tu biji, kad es pagājšnedēļ bļaustījos par to, vai kāds zin kaut ko par pieneņu vīnu?
(ohh, varbūt tu nelasi vnk.. might be) - atbildēt
- 5/26/10 10:53 am
-
un rabarbru vīnu tu kā taisīji? tak ne jau sulu no vinjiem spiedi (vai maz var izspiest)
- atbildēt
- 5/26/10 10:58 am
-
Vēlāk uzrakstīšu :)
- atbildēt
- 5/26/10 10:58 am
-
Pienenes salasa, izplēš dzeltenos tikai, bez kauslapām.
Pieliek uz 10 L 1 kg cukura (10% sīrups) + tanīnu nedaudz (var samalt rozīnes) + skābes (var citronskābi, labāk vīndaru veikalā ābolskābi+vīnskābi). 4 dienas patur istabas temperatūrā.
Tad nokāš, izspiež no dzeltenajjiem sūdiem pēdējo sulu un pilda pudelē. Vēl 1 kg cukurs uz 10 L + raugu un rauga bagātinātāju. es izmantoju LALVIN raugus.
Hidroslēdzi virsū un aidā.
Ideāls pēc 2-5 gadiem, - atbildēt
- 5/26/10 11:44 am
-
rauga bagātinātāju jau var turpat kur vīna raugu iepirkt ne?
ir kāds konkrēts ieteicams veikals? - atbildēt
- 5/26/10 12:18 pm
-
Jep. es visu pērku http://www.mansdarzs.com/
Tur ja kas, miera 15, pagrabiņā sēž forša tante, visu izstāsta kas un kā :) - atbildēt
- 5/26/10 11:22 am
-
nommmmm :D
- atbildēt
- 5/26/10 01:15 pm
-
man ar alu iet grūti. otro porciju uztaisīju (25 litri), bet atkal kaut kas dīvains ar rūgšanu - it kā ir, bet nav izteikti kā citiem esmu redzējis, nu, tur putas 5ceņi augstumā, hidrotapa burbuļo kā putras katls, bet man huju, hidrotapa nevienu burbuli nelaiž, putas labi, ja pāris ceņi un gaisa noplūdes no rūgumtrauka nav. iepriekšējai porcijai arī tā bija, rezultātā kaut kas no ala bija, bet ne līdz galam. huju, neko nesaprotu.
koroče, piedraugošu un ar milzu cerībām sagaidu vairākus postus par aliem. vēlāk, moš, pievērsīšos arī vīniem un sidriem.
let's be friends!!!! - atbildēt
- 5/26/10 01:19 pm
-
1) pastāsti smalki ko darīji un no kā taisīji?
2) diemžēl es piedraugot nevaru, jobanais limits beidzies. - atbildēt
- 5/26/10 01:30 pm
-
1) tallinas 39 ir veicis, kur var nopirkt alu iesalu ekstraktus. Uzsildu pāris litrus ūdens, piejaucu to ekstraktu, piejaucu cukuru 1.kg, kad viss izšķīdis (neuzvārīt), tad pielieku pie 20litriem ūdens. pagaidu, kad sagatavotā misa atdziest līdz kādiem 22grādiem, laistos, lai misā iedabūtu skābekli. tad no misas noleju kādu puslitru, pieberu raugu, un te jau sākās problēma, jo it kā vajadzētu, lai tajā puslitrā raugs baigi savairotos, bet man, huju, tur kas sanāca jēdzīgs, pāris putiņas, tad pieleju visam klāt, vāku virsū, hidrotapu iekšā un lieku uz pāris dienām, lai process notiekās. bet process ir aizdomīgi mierīgs un vājš. un nesaprotu, kur problēma, it kā visu daru, kā veikalā teikts.
2) galvenais jau no Tevis kādu infu iegūt, es jau esmu moralpain fatass with just few interests. - atbildēt
- 5/26/10 01:39 pm
-
Es arī no ekstrakta taisīju, ir viens būtisks faktors, ka principā raugs jāieber sākumā aukstā ūdenī. pie ~24 grādi nahuj nomirst visas baktērijas alus raugam. Es domāju, Tu kaut kur Te esi sapisies.
Īsāk sakot, es sakarsēju to koncentrātu, paņemu cukuru, iesalu, iegāžu karstā ūdenī. Tad spainī iegšā un auksto ūdeni klāt. Ja nav, tad pagaidu, kad paliek vēss viss tas un tad raugu, kuru vēsā ūdenī kādas 20 minūtes paturēju, izmaisu, ieleju tajā spainī un viss. Taisu ciet.
Vakar ieliku, bet šodine takā traks jau burbuļo.
___________
Tiešām, vienīgais, kas man nāk prātā, tad Tu esi kaut kādā brīdī ielicis raugu pārāk siltā vidē. rēķini, remdens ūdens ir tad, kad ir 36 grādi, respektīvi Tava temperatūra. Tātad uz tausti, lai būtu zem 25 vajag lai liktos tas ūdens vēss. - atbildēt
- 5/26/10 02:09 pm
-
man ir divi termometri, faktiski trīs. viens uzlīmēts uz rūgšanas trauka - nav pārāk precīzs, labi nolasāms. tad ir istabas, tad ir tāds tieši misā metams un viņš parāda. vidējais toč vienmēr ir bijis ap 22, kad raugu močīju iekšā.
- atbildēt
- 5/26/10 01:40 pm
-
Kādu koncentrātu izmanto?
- atbildēt
- 5/26/10 02:10 pm
-
huj, atceros, būšu mājās, pateikšu. domāju, ka no šķirnes, īpaši procedūra neatšķiras.
- atbildēt
- 5/26/10 01:41 pm
-
ĀĀĀ, bļe.
A kur Tu raudzē viņu? Istabā? Pagrabā? skapī? - atbildēt
- 5/26/10 02:11 pm
-
istabā. istabas temperatūra vakar bija 20, misas temperatūra 22.
- atbildēt
- 5/26/10 02:13 pm
-
Nu pilnīgi viss šķiet pareizi.
Sūdīgi rūgst tad, kad vai nu raugs nobeigts, vai temperatūra pa zemu. hz - atbildēt
- 5/26/10 02:18 pm
-
labi, mēģināšu kaut kad vēl trešo reizi, ja nesanāks, tad hujaks, vairāk nebojāšu laiku un materiālu. škrobe gan ir..
starp citu, orb.lv rakstā pie medus vīna piemini rauga bagātinātāju, wtf is that? vai to var pielikt arī pie alus raudzēšanas pirmā etapa, tieši manā gadījumā, kad īsti nesaprotu, kas ar to švako rūgšanu? - atbildēt
- 5/26/10 02:36 pm
-
Tas ir vīna raugiem, paredzēts vīniem, kuros nav nekā tāda, pa kurieni baktērijām tusēties.
- atbildēt
- 5/27/10 06:32 pm
-
divi jaut: 1) vai esi atradis universālu, ne visai dārgu veidu, kā izmērīt brūvējumu alko stiprumu? es domāju gan alum, gan vīnam, gan citām huiņām? vai arī mēri dzerot?
2) izlejot alus pirmreizējās rūgšanas trauku, apakšā ir ap 2 ceņi visādas huiņas, vai tā varētu būt neliela pazīme, ka tomēr rūgšanas process ir +- noticies?
paldies, lai veicas. - atbildēt
- 5/28/10 12:28 pm
-
Ar alu ir vienkārši, viens kg uz 23-25 L no koncentrāta būs ~5%,
Vīnam nopirku saharometru, bet ar to ir drusku sarežģītāk. Precīzi rāda tikai tad, kad ir pilnībā izrūdzis, rugšanas laikā ne pārāk, tad pec cukura blīvuma var noteikti. Bet jāmēra sākumā un beigās, tad atšķirība jāsalīdzina. paskaties, kā es medus vīnu taisīju: http://www.orb.lv/blog/?item=99141
2) tieši tā, tie ir visi raugi, šanci pabeiguši, nolīduši lejā nahuj pagulēt. Rauga un drazu nogulsnes, tas nozīmē, ka finito. - atbildēt
- 5/26/10 02:33 pm
-
un kad tu mūs ciemos aicināsi? :D
- atbildēt