maijs

Posted on 2024.06.01 at 16:59

Comments:


cits laiks
[info]siltavieta at 2024-06-02 18:02 (Saite)
Domāju, man nav ne jausmas, kāpēc vispàr zirgam vajag pakavus, kāda tiem ir funkcija?
*
[info]inese_tk at 2024-06-03 00:02 (Saite)
manā gadījumā mainīt naga leņķi attiecībā pret zemi, lai atslogotu stiegru.

parastie pakavi, manuprāt, lielākoties ir cīņa ar sekām, nerisinot cēloņus. lai gan situācija lēnām uzlabojas, joprojām ļoti izplatīti ir turēt zirgus iespundētus stāvot savās čurās un kakās. ierobežotas kustības, pārvietošanās pa viena veida pamatu (piem, mīksts jāšanas laukums), modernās pārcukurotās barības un citi faktori ietekmē nagu veselību. tie kļūst vāji, trausli, jutīgi utt. tad nu liek pakavus, kas tipa tos nagus aizsargā un tad tie kļūst vēl vājāki un trauslāki + ar dzelzs pakavu naga mehānisms nestrādā (saskaroties ar zemi tas nevar izplesties un amortizēt triecienu, attiecīgi viss trieciens aiziet tālāk uz saitēm un stiegrām).

vēl viens iemesls ir sports - pakavos var ieskrūvēt radzes, kas neļauj izslīdēt. ja ir jāstartē uz zāles laukuma vai salijušas un slidendubļaina laukuma tad bez radzēm ir ļoti grūti.

jāteic gan, ka līdzīgi kā lēnām mainās un uzlabojas izpratne par zirga bioloģijai piemērotiem turēšanas apstākļiem, tā ļooooti lēnām uzlabojas arī izpratne par nagu veselību (abas šīs lietas iet roku rokā). ir pieejami arī visādi ne-metāla pakavi, kuri tomēr ļauj nagam kaut cik strādāt. ir dabūjamas arī visādu veidu botiņas zirgiem - ja ir nagu problēmas un zirgs "taustās" ejot pa cietāku pamatu - var uzvilkt uz to laiku botiņas, bet ganos laist bez.
cits laiks
[info]siltavieta at 2024-06-03 10:27 (Saite)
Cik interesanti, paldies par skaidrojumu. Un cik labi, ka tas sāk mainīties.
*
[info]inese_tk at 2024-06-03 10:40 (Saite)
jes, jes - iepriekšējās olimpiskajās spēlēs konkūrā komandu disciplīnā uzvareja zviedru komanda, kurā vismaz divi zirgi bija barefoot. un viens no tiem - King Edward, kļuva par trešo zirgu visā olimpisko spēļu vēsturē, kurš ir tīri izlecis visus maršrutus (t.i. nenogāžot nevienu šķēršļa bomīti).

https://www.theirishfield.ie/horse-care/hoofcare/barefoot-olympians-687935
Previous Entry  Next Entry