Augusts 22., 2013


[info]honeybee16:05 - Re: es vnk nenoturējos, pāri maniem mazajiem spēciņiem
Nujā, tā ir klasiska spēļu teorijas problēma.
http://en.wikipedia.org/wiki/Public_goods_game

Es šitam modelēju sekojošu scenāriju:
1. stadija: visi iegulda nedaudz (nodokļos) + vecāki iegulda vēl 30-50 Ls gadā (pērkot grāmatas).
2. stadija: visi iegulda nedaudz (nodokļos), vecāki neko neiegulda => vispārējais finansējums izglītībai nedaudz krītas, jo tiek novirzīts nedaudz nodokļu naudas, bet ne tik daudz, cik vecāki ieguldīja grāmatās
3. stadija: tā kā vispārējais finansējums izglītībai krītas, drusciņ krītas arī izglītības kvalitāte, kļūst populārākas privātskolas, privātskolotāji, mājmācība un citas ekstras.
4. stadija: tie, kas maksā par bērna izglītību, sāk domāt: pag pag, kā tas sanāk, es maksāju par privātskolu/mācu bērnu mājās (pērkot grāmatas) UN maksāju nodokļus? Kāda suņa pēc? Tiek piemērotas nodokļu atlaides tiem, kuri izglīto savus bērnus par maksu.
5. stadija: tā kā maksas izglītība saistās ar nodokļu atlaidēm, tā kļūst pieejamāka un populārāka. Naudas valsts izglītībai kļūst vēl mazāk. Labākie skolotāji pamazām sliecas uz darbu maksas izglītībā, izdevēji izstrādā lētuci valsts skolām un krutos materiālus privātizglītībai.
6. stadija: valsts skolās mācās tikai un vienīgi tie, kas točna nevar atļauties privātu izglītību. Parādās izteikta plaisa starp valsts un privātskolu, cilvēkam ir jābūt izcilniekam, lai varētu cerēt no valsts skolas tikt labā augstskolā/budžeta vietā. Lielākā daļa to, kuri bļāva, ka negrib maksāt 30-50 latus gadā, maksā 250 latus mēnesī. UN pērk grāmatas. :D

Read Comments

Reply


No:
Lietotājvārds:
Parole:
(komentārs tiks paslēpts)
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
honeybee - Komentāri

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba