Oktobris 26., 2012


[info]honeybee16:52
Nu sāksim ar to, ka ļoti bieži tie, kas kaut ko ir rakstījuši, nav bijuši īpaši psihiski veseli, tā ka šāda reakcija varētu būt tikai dabiska un es neredzu problēmu, ja cilvēks atsakās kaut ko lasīt tāpēc, ka autors ir aizgājis pa pieskari lasītājam nepieņemamā veidā (kamdēļ, teiksim, es tā arī neesmu izlasījusi Krēslu, ibo autores aiziešana pa fāzēm man radīja pārāk lielu diskomfortu).

Un "besī ārā, tik sarežģīti teikumi", IMO, ir pilnīgi adekvāts subjektīvs viedoklis arī tad, ja autoram ir bijis ļoti labs pamatojums tādus lietot - t.i., autora iecere nekādā veidā neuzliek lasītājam pienākumu būt sajūsmā par to, kā tas ir izpildīts. Vienkārši ir cilvēki, kas pavelkas no Prusta, un ir cilvēki, kas nepavelkas, un, ja tu nepavelcies, tad nepavelcies. (Stingri ņemot, es vispār apšaubu ideju, ka "autora iecerētais saturs" kaut mazākajā mērā var būt mēraukla darba lasāmībai - pat no advancēta lasītāja/kritiķa viedokļa, ibo arī ļoti kruti cilvēki ir spējīgi pilnīgi sapurgāt lielisku ieceri, un tikpat bieži tādi dievadoti cilvēciņi uzraksta kaut ko absolūti awesome, izejot no primitīvas ieceres un unikāla pasaules skatījuma.)

Bet man šķiet, ka par "viedokļa radīšanu" jau arī ir sāpe; imo vispār nekādu viedokļa radīšanu nevajag taisīt. Un, piezīmēsim, par mūsdienu literatūru arī adekvāti spriedošs cilvēks ļoti bieži var pateikt tikai "bļē, cik garlaicīgi un debīli", tikai smukos vārdiņos un ar pamatojumu. Abet ar tādu viedokli paši dzīvi esošie literasti ne vienmēr ir gatavi dīlot - oficiālās kritikās vēl čerez ņemagu piecieš (lai arī tāpat jau visādi nesmukumi gadās), bet paskaties, kas notiek komentāros, ja kāds atļaujas izrunāties.

(Mans botoms lains: ka, manuprāt, ir dziļi vienalga, uz kura gs literatūras bāzes mācīt cilvēkam atrast to, ko pats grib lasīt, bonusi ir visiem laikiem. Rainis vnk ir nesāpīgāks materiāls, skolēns jau zina, ka viņam riebsies, skolotājs arī zina, un tad katra drusciņa "eu, a šitais nemaz nebija pārāk debīli" ir bonuss.)

Read Comments

Reply


No:
Lietotājvārds:
Parole:
(komentārs tiks paslēpts)
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
honeybee - Komentāri

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba