Marts 20., 2003


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
08:58 - par gribas brīvību
iespējams, dažiem cilvēkiem nemaz nepiemīt "gribas brīvība" - t.i., audzināšanas vai elementāra treniņa trūkuma rezultātā cilvēks nespēj izdarīt izvēli.
nav runa par atsevišķām situācijām, kādas ir bijušas mums katram - kad mēs neesam attiecīgajā sfērā kompetenti vai kad apstākļi ir tik sarežģīti, ka izvēli izdarīt ir ārkārtīgi grūti. runa ir par to, ka varbūt daļai cilvēku vienkārši nepiemīt spēja izvēlēties. tu pieliec viņiem dunci pie rīkles un saki - "naudu vai dzīvību", un viņi lepni atbild: "es savu viedokli zinu, bet izvēlies tu pats!"
patiesībā šī ir pietiekami interesanta taktika un es negribētu apgalvot, ka tā nestrādā. piemēram, atrodi pietiekami altruistisku laupītāju, un viņš tavā vietā izdarīs izvēli par labu tev. atrodot pietiekami labsirdīgus un, droši vien būtu jāpiebilst, stulbus tuvākos cilvēkus, un - kas to būtu domājis! - visa tava pasaule griežas ap tevi.
tikai tik daudz tās vainas, ka nav paša izvēles un brīvās gribas tajā visā.
bet moš tas tik tāds luksusa produkts.

(1 teica | man šķiet, ir tā...)

Comments:


From:(Anonymous)
Date:21. Marts 2003 - 16:44
(Link)
iespejams ari, ka musu atbildigaja laikmeta, kad individam ik uz sola jaizdara nepartraukas izveles (starp so un citu velas pulveri un ne tikai), atseviski pilsoni ir vienakrsi NOGURUSI no piedavajuma klasta. pareiza atbilde laupitajam butu - paklau, dari ka zini, man sodien nav laika :)
honeybee - par gribas brīvību

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba