Marts 24., 2005


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
09:25

(48 teica | man šķiet, ir tā...)

Comments:


[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:24. Marts 2005 - 10:43
(Link)
Man liekas, ka cilvēks, kas pats ir "tīrs", t.i., tādā mierā ar pasauli un sevi, ka spētu uztvert to bez izkropļojumiem, tad viņš redzētu arī to, ka atšķirība starp brīvību un nebrīvību ir iluzora. T.i., brīvs cilvēks redzētu ikvienu cilvēku kā brīvu. Vai bez "brīvās gribas", kā nu labāk tīk. Tā mana frāze par to, ka "brīvā griba" piemīt tikai tiem, kas ir iekšēji nebrīvi, nozīmēja nevis patiesu "brīvo gribu", lai ko tas nenozīmētu, bet to, ka šie cilvēki vienīgie var dzīvot ilūzijā par patiesas brīvas gribas esamību - t.i., viņu pasaulē "brīvā griba" pastāv, lai arī objektīvi tās nav.
[User Picture]
From:[info]wu
Date:24. Marts 2005 - 16:33
(Link)
ok... "objektīvi"... :))))
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:24. Marts 2005 - 16:39
(Link)
:)))
drīz es katru otro vārdu likšu pēdiņās, lai visiem būtu skaidrs, ka es zinu, ka šis vārds ir tukšs.
drīz "es" likšu "pēdiņās" katru "vārdu", lai "pierādītu" savu "apgaismotību" :)
[User Picture]
From:[info]wu
Date:24. Marts 2005 - 16:50
(Link)
"""nu""" """labi""" :)))
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:24. Marts 2005 - 16:53
(Link)
"""krutais""" """jūties""" ?! ;P
[User Picture]
From:[info]tomazz
Date:24. Marts 2005 - 16:40

he

(Link)
Nez, ar jo jus, miljie, to bildi salidzinasiet,lai pasi prieks sevis konstatetu: ir taa tiira, vai nav. Tas jau tad ari nozimes sevis pataisisanu par kaut ko nesamaitaatu, taadu, kas redz tiiri.

Dizais liberalisma filozofs Loks stastijis par lietam, kuras cilveks uztver "pareizi", un lietam, kuras vins uztver "kropljoti". Tikai vinam pasam neizdevaas lidz muza beigaam nonaakt lidz apzinjai, ka cilveks pac jau nav to spejigs izskjirt :D

A, vispar nebrivo cilveku "brivaa izveele" - tas skan tik absurdi jauki...skiet, ka latviesu valodaa vaardu beidzies. Bet varbuut doma nav tik skaidra kaa pasiem liekas, tik paraak aizravusies, lai to atzitu.



Vienalga, priecajos ;) visi tomer neklausaas vienu radio...
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:24. Marts 2005 - 16:54

Re: he

(Link)
nu, par to jau ir runa, ka nekāda "salīdzināšana" šajā sfērā nav iespējama, kaut vai tāpēc, ka šajā (domāšanas? esamības?) līmenī atšķirības izzūd un attiecīgi "tīrs" cilvēks tikpat labi arī ir "netīrs", "brīvs" tikpat labi ir "nebrīvs". vai doma par to, ka tu dari to, ko tu dari tāpēc, ka tu esi tas, kas tu esi, nozīmē brīvību (jo tas ir tikpat dabiski un nesasaistīti kā vēja pūsma vai putna lidojums) vai nebrīvību (jo tev nav citas "izvēles"). un šajā līmenī arī ir dziļš pofigs par vārdiem, jo tie tāpat neko nepasaka (bet, no otras puses, klusēšana pasaka tikpat maz ;)). un tur jau tas āķis, ka nekas nemainās atkarībā no tā, vai tu esi "iekšēji brīvs" vai ne - ja nu vienīgi tavas pēdas atrodas dažas collas virs zemes, kā mēdz teikt ;)
bet par to, ka mēs būtu ūbertīri vai ūberlabi saprastu, ko paši muldam, gan ne vārda netika teikts ;)
honeybee -

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba