Janvāris 8., 2005


[info]honeybee00:35
"There is an undeniable human tendency to see ourselves as free and morally responsible beings. But there’s a problem. We also believe—most of us anyhow—that our environment and our heredity entirely shape our characters (what else could?). But we aren’t responsible for our environment, and we aren’t responsible for our heredity. So we aren’t responsible for our characters. But then how can we be responsible for acts that arise from our characters?"

Izlasīju šito un secināju: hei, sasodīts, nav tiesa, mēs esam atbildīgi par visu pasauli, kas ir mums apkārt. Par visu, arī par to, ko it kā nevaram ietekmēt, to, kas ir bijis pirms mums vai pastāv kā nepārvarams šķērslis. Jo mēs esam mūžīgas būtnes, un šī forma, kurā mēs tagad eksistējam, ir tikai īslaicīgs apvalks, lāse, kas izlekusi no viļņa, bet tūlīt atkal kļūs par jūru.
Šādā aspektā ir iespējams runāt par "brīvu gribu" un par "atbildību", bet acīmredzot tikai un vienīgi šādā. Vidusceļš varbūt ir ikdienā pielāgojams, bet aplams pēc būtības.

Bet vispār labs rakstiņš, neesmu gan vēl izlasījusi, bet koncepcija man patīk.

Read Comments

Reply


No:
Lietotājvārds:
Parole:
(komentārs tiks paslēpts)
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
honeybee - Komentāri

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba